Redaktør advarer før debat i EU om de frie medier

Debat i EU
Chefredaktør Adam Michnik advarer i en leder i Gazeta Wyborcza om udviklingen på mediemarkedet i Polen. Onsdag eftermiddag er der debat i Europa-Parlamentet om pressefriheden i Polen og Ungarn. Arkivfoto/ Gazeta Wyborcza.

WARSZAWA: Polens mest respekterede redaktør advarer om udviklingen i Polen, forud for debat i EU om frie medier onsdag. Følg debatten live med polennu.dk.


Debat i EU. Europa-Parlamentet taler om frie medier i Polen og Ungarn i eftermiddag klokken 15.00. Følg debatten live her med polennu.dk. Men forud for debatten har den polske respekterede chefredaktør Adam Michnik gjort det klart, at situation i Polen er dybt alvorlig, og at EU må skride ind for at sikre de europæiske værdier – og dermed de løfter som fællesskabet har givet polakkerne.

Redaktør: Angreb på EU-værdier

– Angrebet på pressefriheden i Polen åbner vejen for et totalt angreb på alle de værdier, som Den Europæiske Union blev bygget på, skriver Adam Michnik i en leder i “Gazeta Wyborcza”. Michnik var redaktør for avisen, da den begyndte som valgavis op til det første delvise frie valg i Polen i juni 1989. På billedet herunder ses han sammen med helten fra Gdansk skibsværft i 1980, Lech Walesa. Den nu 77-årige Lech Walesa fik Nobels Fredspris i 1983, og blev valgt som præsident i Polen i 1990. Foto: LWI.

Chefredaktør Adam Michnik skriver også, at public service-medierne er blevet til propagandainstrument for politikere, og han sammenligner forholdene med de statskontrollerede medier i Rusland og Tyrkiet. Han skriver også, at uafhængige journalister chikaners og trues af propagandamedier, der åbent støtter den siddende regering.

Russiske og tyrkiske tilstande

Michnik mener, at hvis regeringens planlagte medieafgift gennemføres, så kan Polen komme ind i rækken af lande som Rusland og Ungarn, hvor der praktisk talt ikke er nogen frie og uafhængige medier. Michnik nævner også mediegruppen Polska Press, som det statsejede energiselskab Orlen netop har købt.

Polska Press har 20 ud af 24 regionale dagblade i Polen og næsten 120 lokale ugeblade. Derudover havde medievirksomheden 17,4 millioner brugere i oktober på sine websteder. Ifølge redaktøren, så ligner Orlens overtagelse af Polska Press, det russiske Gazproms overtagelse af tv-stationen NTV.

Debat i EU parlamentet

Følg debatten i Europa-Parlamentet om frie medier i Polen og Ungarn fra klokken 15.00 (onsdag, den 10. marts 2021). Øverst med dansk tolkning – herunder med engelsk tolkning. Live fra Europa-Parlamentet klokken 15.00.

Støt frie medier – begynd med polennu.dk. Vi har ikke bygget en betalingsmur. Det er et valg vi har truffet, fordi vi gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, kan du gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00  Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.