Regeringen giver flere penge til pleje af handicappede

  Ydelsen_til_familier_med_handicappede_børn_stiger_i_Polen_lover_regeringen

  Polens statsminister Donald Tusk er mødtes med de protesterende familier, der kræver en statslig ydelse på niveau med mindstelønnen for selv at pleje handicappede børn. Foto: Polens statsministerium.


  WARSZAWA: Ny lov skal allerede fra maj måned sikre flere penge til familier med handicappede børn efter den seneste uges sit-in protester i det polske parlament.


  Den polske regering har efter forhandlinger med de protesterende familier fremsat et lovforslag, der skal hæve den statslige kompensation til hjemmegående familiemedlemmer, der plejer et handicappet barn.

  Stigning fra 1. maj

  Hidtil har familier med et handicappet barn modtaget 820 zloty om måneden i ydelse, hvis den ene forældre har opgivet at være udearbejdende og selv tager sig af plejen af barnet hjemme.

  Den ny lov vil hæve det beløb til 1.000 zloty fra 1. maj i år. Fra januar 2015 vil beløbet stige til 1.200 zloty og fra januar 2016 vil beløbet stige til hvad der svarer til den polske mindsteløn, der i dag er på cirka 1.300 zloty netto.

  Penge tages fra veje

  Pengene til de handicappede tages fra en pulje, der var afsat til at opføre og reparere kommunale veje i Polen.

  Der var afsat 900 millioner zloty i år, men nu tages 200 millioner til det ny lovforslag.

  Handicappede i parlamentet

  Den sidste uge har polske familier med handicappede børn gennemført omfattende protest i og omkring det polske parlament i Warszawa.

  Blandt andet er flere familier flyttet ind i gangene i det polske parlament, hvor de har overnattet på gulve og i stole sammen med deres handicappede børn.

  Protester fortsætter

  De protesterende familier har krævet, at den statslige ydelse for at pleje et handicappet barn skal stige til niveauet for mindstelønnen med det samme.

  Flere familier har derfor bebude, at de fortsætter protesterne, og nogle er begyndt at udarbejde et selvstændigt lovforslag, som de vil prøve at få partier i den polske opposition til at fremsætte i parlamentet.