Regeringen mister opbakning blandt vælgerne

Polens regeringsparti mister opbakning blandt vælgerne efter balladen med nye retsreformer, der skal sikre politikkerne magten over domstolene. Arkivfoto.

WARSZAWA: Regeringspartiet Lov & Retfærdighed (PiS) går tilbage i en ny meningsmåling. Hvis der var valg i dag, ville partiet mister sit flertal i parlamentet.


Siden december har regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS) tabt terræn i forhold til vælgerne. Hvis der var valg i dag, ville partiet miste sit flertal.

I den seneste måling fra Pollster, ville regeringspartiet opnå 41,10 procent af stemmerne, i forhold til valget i oktober 43,5 procent. Den særlig polske valglov, der favorisere de største partier, betyder at partiet i dag har flertal i parlamentet. Men i den nyeste måling, vil regeringspartiet miste sit flertal.

Lov og Retfærdighed (PiS) 41,1 procent
Borgernes Platform (PO) 27,51 procent
Venstre Alliancen 14,51 procent
Polske Bondeparti (PSL) 8,53 procent
Konfederationen (Korwin) 8,09 procent

Stemmespild 0,26 procent

Sammenlignet med sidste måling i december, taber PiS 2,35 procent i opbakning, mens Borgernes Platform har en fremgang på to procent.

– Forvirringen omkring reformerne af ​​retsvæsenet hjælper ikke regeringspartiet, mener professor Kazimierz Kik, der er valgekspert. Han siger, at politikerne i Den Europæiske Union ønsker at gøre udbetalinger af ​​EU-midler betinget af at retstatsprincipperne overholdes.

– Det bekymrer en del af PiS-vælgerne, siger han som forklaring på regeringspartiets tilbagegang.

Undersøgelsen er gennemført i perioden fra den 14. til 16. januar 2020.