Regeringen skifter kurs om euro-afstemning

  Polens regeringschef rækker hånden ud til oppositionen i kravet om en folkeafstemning om euroen. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Polens statsminister Donald Tusk siger nu, at han er åben for en folkeafstemning, hvis oppositionen vil støtte de nødvendige forfatningsændringer.


  Polens regeringschef Donald Tusk vil alligevel gerne gennemføre en folkeafstemning om euroen, på betingelse af, at oppositionen vil støtte ændringer i Polens forfatning.

  Euro-kampagne

  – Måske skulle vi indlede samtaler med alle partierne for at finde konsensus om en forfatningsændring, så vi kan træde ind i eurozonen, sagde Donald Tusk. Polens regering er ved at optrapper sin kampagne for at overbevise de skeptisk polakker om fordelene ved at indgå i den fælles europæiske valuta.

  Regeringschefen har tidligere udelukket muligheden for en folkeafstemning. På et spørgsmål om, hvornår Tusk forventer polsk indtrædelse i eurozonen, svarede Tusk:

  – I dette årti.

  Forfatningsændring

  Polen skal ændre forfatning for at kunne droppe den polske zloty som valuta, og regeringen har brug for to tredjedeles flertal i parlamentet for at gennemføre en forfatningsændring. Det betyder, at Tusk er afhængig af stemmer fra det største oppositionsparti, Lov og Retfærdighedspartiet (PiS), som er modstandere af euroen.

  Kræver afstemning

  Lov og Retfærdighedspartiets leder, Jaroslaw Kaczynski, har krævet, at Polen skal holde en folkeafstemning om at tilslutte sig euroområdet.

  Nu ser det ud til at PiS kan få euroen til folkeafstemning, hvis de acceptere ændringer i den polske forfatning.

  Ingen dato

  Borgernes Platform (PO) som Tusk er formand for, har oplyst, at Polen ikke vil sætte dato på indtrædelse i eurozonen, før næste parlamentsvalg har været holdt i 2015.

  Strid modvind

  Det er lidt af en udfordring for regeringschef Tusk at få polakkerne med på ideen om euroen. I en frisk meningsmåling i dagbladet Rzeczpospolita fra denne uge, siger 67 procent af polakkerne, at de er imod euroen.