Regeringens program for de næste fire år præsenteret

  nye_regering_taget_i_ed

  Polens præsident Bronislaw Komorowski gav statsminister Donald Tusk et fodboldhalstørklæde forud for sin åbningstale i det polske parlament Sejmen. Foto: Statsministeriet.


  WARSZAWA: Statsminister Donald Tusk præsenterede i går sit program for regeringens arbejde de næste fire år. Der er skattelettelser på vej til de fattigste, og til børnefamilier.


  Statsminister Donald Tusk præsenterede i går sin nye regerings arbejdsprogram for de næste fire år.

  Fodbold velkomst

  Ved middagstid fredag gav den polske præsident et polsk fodboldhalstørklæde i gave, sammen med et til lykke til den polske statsminister, for sit genvalg. Og efter at den tidligere sundhedsminister og nyvalgt formand for Sejmen, Ewa Kopacz havde budt velkommen, begyndte Tusk sin timelange tale om regeringens planer.

  Pension 67 år

  I sin tale sagde Tusk, at pensionsalderen skal hæves til 67 år for både mænd og kvinder (i dag: 60 for kvinder, 65 for mænd, red.), og der er skattelettelser på vej til polakker der tjener under 85.000 zloty. Familier vil fremover kunne opnå stor skatterabat ved at få barn nummer tre, men der er også nedskæringer i de sociale ydelser med i regeringsoplægget.

  Tusk-regeringen vil arbejde for, at Polens offentlige gæld kun andrager 1 procent af BNP, selv om EU tillader 3 procent.

  Kirken skal bidrag

  Donald Tusk vil også pille ved kirkens særlige status i landet, og vil indlede forhandlinger for at få præster til at betale til den fælles sygeforsikring. Endelig er der lønstigninger på vej til de lavest lønnede offentlige ansatte på 300 zloty om måneden. Tusk vil også have at arbejdsgivernes bidrag til pensionsindbetalinger øges med 2 procent.

  Fire gode år

  I sin tale fremhævede den genvalgte statsminister, at Polen i de seneste fire år har oplevet den største vækst i Europa. I perioden fra 2008 – 2011 var væksten i Polen på 15,4 procent, mens det for Europa samlet set var minus 0,4.

  Donald Tusk sagde at der ville ske nedskæringer, men at de vil ramme de polakker, som nyder mange privilegier, og ikke de fattigste.