Regeringsparti splittet i sag om valg af kvinder

  Den polske regeringschef Donald Tusk vil have flere kvinder ind i sit parti. Derfor foreslår han at halvdelen af kandidaterne skal være kvinder til valget om to år. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Polens regeringschef er kommet i modvind efter, at han har foreslået at halvdelen af kandidaterne til næste valg skal være kvinder.


  Den polske regeringschef Donald Tusk har foreslået at hans parti, Borgernes Platform (PO) til næste valg skal udvælge kandidater på en måde, så halvdelen af dem bliver kvinder.

  Tusk mener, at der er for få kvinder i politik.

  Ingen opbakning

  Ledelsen i Borgernes Platform er lunken overfor formandens forslag. Bestyrelsen i partiet består af 15 mænd og bare to kvinder, og ingen af dem er begejstret for Tusk forslag om positiv særbehandling.

  – Det er ikke muligt at gøre en person til leder, hvis vedkommende ikke er det, siger medlem af Sejmen for Borgernes Platform og tidligere partiformand i Pommern, Tadeusz Aziewicz og fortsætter:

  – Det vil ikke være en fair løsning, hverken for mænd eller kvinder.

  To år endnu

  Formanden for Borgernes Platform gruppe i Sejmen, er heller ikke glad for partiformandens udspil.

  – Der er to år til valget, og det er bedre at vi allerede nu begynder at finde egnede kandidater, end at vi skal lave regler om hvor mange kvinder der er egnet.

  Ved valget til Sejmen i 2007 havde kun 5 ud af 41 valgkredse i Borgernes Platform en kvinde som spidskandidat.

  Jubel i juni

  Donald Tusk forslag om positiv særbehandling blev – ikke overraskende – godt modtaget på de polske kvinders kongres i juni, hvor den polske regeringschef første gang luftede ideen under store jubelscener.