Regeringspartiet får uventet støtte på kongres

  Polens_statsminister_Donald_Tusk_til_PO_møde

  Polens statsminister høstede stort bifald i Gdansk i går på Borgernes Platforms (PO) partikongres i Gdansk, hvor partiet modtog uventet støtte fra udbrydere af Kaczynskis PiS-parti. Arkivfoto.


  GDANSK: En storsmilende partiformand for Borgernes Platform (PO), den polske statsminister Donald Tusk, har afsluttet den tiende partikongres med uventet støtte.


  Den polske statsminister, og partiformand, Donald Tusk, høstede i går stort bifald i Gdansk på partiets kongres forud for det polske parlamentsvalg til efteråret.

  Formanden gjorde status for det ti år gamle partis udvikling, og for de seneste fire års regeringssamarbejde med koalitionspartneren, det polske bondeparti (PSL).

  Uventet støtte

  Det var ikke kun partimedlemmer af Borgernes Platform, der kom til orde i går på partikongressen i Gdansk. Også udbryderen fra Lov og Retfærdighedspartiet (PiS), Joanna Kluzik-Rostkowska, der har stiftet partiet ’Polen kommer Først (PJN) udtrykte støtte til den polske regeringsleder og hans parti.

  – Jeg er med jer i dag, fordi jeg mener, at polakkerne vil have fred, ikke krig, at polakkerne gerne vil elske, ikke hade. Med de ord, er jeg med jer i dag, men også fordi jeg er med jer hele vejen, sagde hun til de delegerede.

  Joanna Kluzik-Rostkowska sagde også, at hun vil støtte Borgernes Platform ved det kommende valg, og lukke det parti hun dannede i december, som en reaktion efter sin exit fra Kaczynski PiS-parti.

  Mod nationalisme

  Næstformanden i Europa-Parlamentet, Stefan Niesiołowski sagde i forbindelse med det polske EU-formandskab, at Polen er inde i en meget vanskelig periode, fordi politiske grupper forsøger at genoplive, “populistiske tendenser, nationalisme og føre skræmmekampagner”.

  Efter hans opfattelse er Borgernes Platform den ’eneste kraft’, der kan modvirke disse negative tendenser.

  Flere gæstetalere

  Formanden for Europa-Parlamentet, polakken Jerzy Buzek, den polske udenrigsminister Radek Sikorski og borgmesteren i Warszawa Hanna Gronkiewicz-Waltz var også blandt talerne på Borgernes Platforms kongres.

  Statsminister Tusk adresse afsluttede partikongressen i går sidst på eftermiddagen i Gdansk.

  Hilsen fra ex-medlem

  I en tv-transmission talte et tidligere partimedlem, den polske præsident Bronislaw Komorowski, også til de delegerede i Gdansk. En præsident kan ikke være partimedlem, og Komorowski er derfor ikke længere medlem af Borgernes Platform, som opstillede ham til posten.

  Unge og gamle

  Leder af Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) Jaroslaw Kaczynski havde ikke taletid i Gdansk, men var i den polske hovedstad Warszawa sammen med en gruppe unge tilhængere. Med drilsk henvisning til Borgernes Platform, og opbakningen fra ’Polen kommer Først’, der er tidligere PiS-medlemmer, sagde Kaczynski, at ’Polens fremtid er i Warszawa, og at de som engang var Polens fremtid, nu er i Gdansk’.

  Valg til oktober

  Partikongressen i Gdansk var startskuddet for partiets valgkamp. Der er valg til parlamentet i Polen i oktober.