Regeringspartiet går frem efter Smolensk-rapport

PO_partiet_og_Donald_Tusk

Regeringschef Donald Tusk og partiet Borgernes Platform er gået næsten fire procent frem efter Smolensk-rapporten. Arkivfoto.


WARSZAWA: Opbakning til regeringspartiet Borgernes Platform er steget med 3,7 procent i den seneste uge. Statsministerens fyringer efter Smolensk rapporten menes at være årsagen.


Hvis der var parlamentsvalg i Polen i dag, ville Borgernes Platform (PO) få 37 procent af stemmerne. Det er en fremgang på 3,7 procent på en uge. Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) ville opnå 25,9 procent af stemmerne. PiS er gået tilbage med 1,4 procent i forhold til den sidste uge.

PiS og SLD stabile

Antallet af de vælgere, der støtter til Det Polske Bondeparti (PSL) og Den Demokratiske Venstre Alliance (SLD) er stabilt og udgør henholdsvis 6,8 og 15,2 procent af stemmerne.

Resultat af Smolensk rapporten

Mange polakker støtter Donald Tusks beslutning om at sætte regeringen i orden ved bl.a. afskedigelse af viceforsvarsministeren, 13 officerer, og nedlæggelse af en enhed i det polske luftvåben

Lederen af Homo Homini Institute, Marcin Dumaen, siger at støtten til Borgernes Platform er et resultat af regeringens indgriben, efter den kritiske polske rapport om årsagerne til Smolensk ulykken i 2010, der dræbte Lech Kaczynski og 95 andre mennesker.

– Polakkerne har set rapporten, der er udarbejdet af Indenrigsministeriet og set konsekvenserne med afskedigelsen af bl.a. forsvarsminister og viceforsvarsminister og opløsningen af det særlige 36. Regiment, siger Dumaen. Polakkerne støtter regeringens konsekvente indgriben.

– Rokaden i regeringen som Donald Tusk har gennemført, er årsagen til at Borgernes Platform er gået frem med næsten fire procent i målinger, siger Dumaen.

Højere valgdeltagelse

Ifølge undersøgelsen vil der til valget den 9. oktober være en valgdeltagelse på 57,5 procent.