Regeringspartiet går markant tilbage i Gdansk

lech_walesa_oktober_2017_jens_moerch_polennu

Borgmester Pawel Adamowicz (th.) i Gdansk har grund til at være glad. Hans parti står til 42 procent af stemmerne forud for lokalvalgene sidst på året. Men om han fortsætter som borgmester er mere tvivlsomt. Her ses han sammen med Lech Walesa, hvis søn Jaroslaw stiller op som borgmesterkandidat i Gdansk.
Foto: Jens Mørch, polennu.dk.


GDANSK: Regeringspartiet Lov og Retfærdighed går overraskende tilbage i en lokal måling forud for lokal og regionalvalgene sidst på året.


I en af de første meningsmålinger forud for lokal og regional-valgene i Polen sidst på året, viser det sig at regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS) er gået markant tilbage.

Regeringsparti tilbage

Ifølge målingen får regeringspartiet nu kun opbakning fra 18 procent af vælgerne i Gdansk. Ved valget for fire år siden fik PiS 27 procent af stemmerne i byen.
Det kriseramte oppositionsparti, Borgernes Platform (PO), går overraskende markant frem i målingen. Det tidligere regeringsparti får opbakning fra 42 procent af borgerne i Gdansk. Resultaterne af målingen:

Målingen

Gdansk, januar 2018

Borgernes Platform (PO): 41 procent
Lov og Retfærdighedspartiet (PiS): 18 procent
Moderne Polen: 7 procent
Kukiz ’15: 6 procent
Den Demokratiske Venstre Alliance: 4 procent

Borgmester tvivl

Borgmesteren i Gdansk hedder Pawel Adamowicz, og er valgt for Borgernes Platform (PO). En smædekampagne mod ham, især fra den regeringskontrollerede tv-station TVP, har betydet at han er blevet vraget af sit parti til det kommende valg.

Borgernes Platform har i stedet valgt at opstille Jaroslaw Walesa, søn af helten fra skibsværftet i Gdansk, og medlem af Europa-Parlamentet for PO.
I Gdansk tales der om, at Pawel Adamowicz kan finde på at stille op igen – denne gang som løsgænger, da han er populær mand i Gdansk trods smædekampagnerne. Meningsmålingen tyder på at det er korrekt.

Omvendt på landsplan

På landsplan er det ifølge målingerne regeringspartiet Lov og Retfærdighed der har over fyrre procent, mens Borgernes Platform er på samme niveau som regeringspartiet er i Gdansk.