Register over pædofile og sex-forbrydere på vej

pædofil register duda
Den polske præsident Andrzej Duda var vred, da han talte dunder mod dommerstanden og EU på hans valgkampsturne i den lille polske by Zwolen. Foto: Krzysztof Sitkowski, KPRP.


WARSZAWA: Polens præsident har underskrevet et lovforslag, der skal gøre et åbent register over sex-forbrydere, pædofile og andre dømte grupper lovligt.


Polens præsident Andrzej Duda har underskrevet et lovforslag, der skal gøre et åbent register over alvorlige sex-forbrydere tilgængelig på internettet.

Præsidentens register

Det nye register skal indeholde navne på pædofile og andre der har gjort sig skyldige i grove seksuelle forbrydelser. Borgerne vil få adgang til de dømtes navne, fotos, der vaner, færden osv.

Myndighederne vil desuden få yderligere detaljeret adgang med oplysninger om den dømtes adresse og aktuelle opholdssted. Det samme gælder for børnehaver, skoler, fritidsklubber og lignende for at hindre at sexdømte får adgang til børn og unge.

Flere love på vej

Samtidig med præsidentens lovforslag har Polens justitsminister Zbigniew Ziobro varslet skrappere straffe til sexforbrydere.

Større straffe

Straframmen for massevoldtægter hæves til minimum 8 års fængsel og maksimalt 25 år. I dag er de tilsvarende tal 5 og 15 år. Straframmen for grusomme forbrydelser hæves også til 10 år – 30 års fængsel. I dag er det 5 til 15 år.

Præsenteret onsdag

– Jeg mener, at den polske stat bør være hensynsløs og brutal over for gerningsmændene til voldsforbrydelser, ekstreme grusomheder, voldtægt, pædofili og seksuelt motiverede mord. Vi skal naturligvis handle i henhold til lovgivningen og i overensstemmelse med reglerne, sagde justitsminister Zbigniew Ziobro på en pressekonference onsdag.

Kortlægning

Derudover vil polsk politi kortlægge omfanget af sexforbrydelser i Polen og offentliggøre resultatet på deres hjemmeside, efter ordre fra den polske justitsminister.