Rekord mange besøgte Museum for Warszawa-opstanden

rekord_mange_besøgte_museet_for_Warszawa-opstanden_i_Polen_2

Museet for Warszawa-opstanden er i besiddelse af over 30.000 genstande fra Warszawa-opstanden, der blev skjult af polske modstandsfolk og deres efterkommere under kommunismen. Foto: Museet for Warszawa-opstanden


WARSZAWA: Antallet af besøgende på det elleve år gamle Museum for Warszawa-opstanden blev rekord højt i 2015.


630.000 besøgende lagde i 2015 vejen forbi det store Museum for Warszawa-opstanden i Polens hovedstad. Det var det højeste antal besøgende i museets elleve år lange historie.

100.000 i august

Alene i august havde museet over 100.000 besøgende. 1. august er årsdagen for Warszawa-opstandens udbrud i 1944, da den polske modstandsbevægelse erobrede flere centrale punkter i Warszawa i et overraskelsesangreb mod tyskerne.

Beviste polsk kamp-vilje

Opstanden varede 63 dage, før det lykkedes den tyske krigsmaskine at tilbageerobre den polske hovedstad under heftige gadekampe.

200.000 polakker mistede livet under opstanden, hvoraf langt de fleste var civile, og Warszawa blev efterfølgende jævnet med jorden af tyskerne, men opstanden stod tilbage efter krigen som et bevis på, at polakkerne havde forsøgt at befri Warszawa selv, før den sovjetiske hær nåede frem.

Ny udstilling om sovjetisk forfølgelse

I februar sidste år åbnede Museet for Warszawa-opstanden for en indsamling af genstande, der vidner om den forfølgelse, som de polske deltagere Warszawa-opstanden blev udsat for fra den sovjetiske besættelsesmagt i årene efter 1945.

Museet har blandt andet modtaget en ring lavet af hår fra en tandbørste og en religiøs amulet lavet af et stykke brød, som er lavet af polske modstandsfolk i fængsler.

11 år gammelt museum

Først efter kommunismens fald i 1989 kunne polske modstandsfolk og efterkommere åbent tale om Warszawa-opstanden og vise deres skjulte minder frem. Museet for Warszawa-opstanden åbnede i 2004, da den senere præsident Lech Kaczynski var borgmester i Warszawa.

Det 3.000 kvadratmeter store museum har til huse i et gammelt elværk. Museet besidder i dag 30.000 genstande fra Warszawa-opstanden, herunder blandt andet film, som blev optaget af opstanden og smuglet ud til de allierede styrker.