Rusland afviser den polske Smolensk-rapport

Vraget_af_den_polske_præsidents_fly_der_styrtede_ned_i_Smolensk_Rusland

Vraget af præsident Lech Kaczynskis fly, der styrtede ned ved Smolensk den 10. april 2010 i tæt tåge. Arkivfoto.


MOSKVA: De russiske efterforskere afviser bl.a., at flyvelederne på lufthavnen i Smolensk har et medansvar for ulykken.


Fredag udkom den polske rapport over ulykken, der kostede Polens præsident Lech Kaczynski og 95 andre livet, den 10. april sidste år.

Afviser konklusioner

Tirsdag afviste de russiske efterforskere flere af konklusionerne i rapporten.

På en pressekonference sagde Alexei Morozov, der er teknisk ansvarlig for den russiske undersøgelse MAK (Interstate Aviation Committee:

– Selvom de fleste af dokumentet i rapporten er i overensstemmelse med den russiske rapport, så kan efterforskerne i Rusland ikke acceptere flere af konklusionerne i den polske rapport, som indenrigsminister Jerzy Miller har haft ansvaret for.

Da rapporten udkom i fredags, trak den polske forsvarsminister Bogdan Klich sig, fra sin post.

Russisk og polsk ansvar

Den polske rapport giver skylden for ulykken til både russere og polakker, men Alexei Morozov afviser russernes ansvar, og afviser f.eks. at radar-systemet ikke virkede om morgenen den 10. april da flyet styrtede ned i tæt tåge. Han afviser også, som det eller hævdes i den polske rapport, at flyvelederne i Smolensk lufthavnen har et medansvar.

– Det er også en hypotese, sagde den russiske efterforsker.

Pres på pilot for at lande

I den polske rapports konklusioner, blev piloter ikke presset til at lande, som det skete da præsident Kaczynski havde lagt pres på en pilot for at lande i Tbilisii under den russisk-georgiske krig i 2008. Det fremgår ellers af den russiske rapport.

Alexei Morozov siger, at det ud fra optagelserne på de sorte bokse fra cockpittet på præsidentens TU-154 klart fremgår, at chefen for det polske luftvåben også var i cockpittet, da flyet skulle lande.

– General Błasik (chef for luftvåben) skulle ikke have været sammen med piloterne ved landingen. Det var piloternes foresatte, og det er i sig selv et pres, siger MAK chefen.

Stort set enige

Morozov siger dog om rapporten generelt, at han “ikke kan se noget nyt i forhold til den russiske rapport om Smolensk, da både russerne og polakkerne i hele forløbet har været enige om de grundlæggende forhold, der første til ulykken.

Katyn 1940

Smolensk flyulykken, hvor alle 96 ombordværende omkom, da de var på vej til en Katyn mindegudstjeneste i nærheden af Katyn, har åbnet for nye spændinger mellem Warszawa og Moskva.

Med vilje

Flere polakker hævder nu, at flystyrtet skete på grund af russiske fejl, der skete med vilje, fordi russerne ikke brød sig om præsident Lech Kaczynski, der havde stærke anti-russiske synspunkter og kom med mange provokerende udtalelser, oplyser Polskie Radio.