Rusland forbyder polske frugter fra Hviderusland

sylwia_polen_norge_æbler_rusland_0

Polakker over hele verden står sammen mod Putins forbud mod polske frugter, og har iværksat kampagner til støtte for polske frugter og landmænd. Foto: Jørn Skorstad.


WARSZAWA: Rusland har strammet sanktionerne, efter at polske frugter har fundet vej til Rusland gennem Hviderusland, der har øget importen af polske frugter.


Rusland har strammet grebet yderligere overfor polske og andre europæiske produkter. Det sker efter at især polske æbler har fundet vej til Rusland gennem Hviderusland, trods importforbud fra russisk side. Eksporten af frugter til Hviderusland fra Polen er eksploderet siden importforbuddet trådte i kraft.

Hårdt ramt

I august indførte Rusland forbud i et år på import af kød, fisk, mejeriprodukter, frugt og grøntsager fra USA, EU, Canada, Australien og Norge. Sanktionerne har især ramt lande, der tidligere var under Sovjetunionen. Sanktionerne er indført som reaktion på EU og USA’s sanktioner overfor Rusland, i kølvandet på krigen i Ukraine.

Mere samarbejde

Hvideruslands landbrugsminister Leonid Zayats siger, at Minsk vil arbejde tæt sammen med russerne om at efterleve de russiske krav, efter beskyldningerne om stor reeksport af frugt og grønt

Zayats sagde, at Minsk er “nået til forståelse” med Rosselkhoznadzor, der er Ruslands veterinærkontrol, skriver det russiske nyhedsbureau, ITAR-Tass nyhedsbureau.

– Alle leverancer skal tjekkes og undersøges grundigt, og der stilles nye krav til dokumenter og kontrol, siger den hviderussiske landsbrugsminister.

Tabt marked

Rusland var Polens største marked for frugter og grøntsager, og Warszawa er nu på udkig efter nye markeder i Kina og Indien.