Rusland giver polakker adgang til Smolensk flyvrag

rusland_smolensk_katyn_polen_10_april_2010

Polske efterforskere får nu igen adgang til vraget af præsidentflyet, der forulykkede i Smolensk den 10. april 2010. Flyet forsøget – trods advarsler – at lande i tæt tåge på en nedlagt militær lufthavn uden det fornødne sikkerhedsudstyr. 96 polakker omkom. Arkivfoto.


MOSKVA: Rusland har givet tilladelse til at polske Smolensk efterforskere igen kan få adgang til flyvraget. 96 højtstående polakker omkom ved ulykken.


Spøgelserne fra en tåget morgen i april for ni år siden spøger stadig. Kaczynskis Smolensk-kommission har nu igen fået adgang til vraget af den polske præsidents fly, der forulykkede i Smolensk i 2010.

Søger ny sandhed

Selv om al verdens flyeksperter har opklaret alle omstændighederne ved ulykken, så forsøger det officielle Polen fortsat at give skylden for ulykken til den daværende statsminister Donald Tusk og den daværende russiske regeringschef Vladimir Putin. Russerne har nu givet de polske efterforskere adgang til flyvraget, og det sker i slutningen af maj, oplyses det fra Moskva. En ny polsk undersøgelse af vraget vil næppe ændre på de hidtidige konklusioner, men det er effektfuld for regeringspartiet at spille på hadet til Tusk og Putin op til de forestående valg i Polen.

Ingen tegn på eksplosion

Ved ulykken omkom 96 polakker, heriblandt Lech Kaczynski der var tvilling til Polens stærke partiformand, Jaroslaw Kaczynski. Den nye Kaczynski-Smolensk kommission (nedsat 2015) vil ikke acceptere de officielle forklaringer og rapporter, og mener at der var tale om en eksplosion i flyet. Kendsgerningerne viser, at kaptajnen havde slået højdemåleren fra og kolliderede flyet med en trætop, hvorefter det styrtede i jorden og alle blev dræbt.

Som led i at finde beviser for en eksplosion, er ligene (dem der var hele) blevet genopgravet for at finde beviser for en eksplosion. Det har dog heller ikke ført til nye konklusioner.