Rusland har opstillet missiler ved grænsen til Polen

  OTRK_IskanderM

  Rusland har opstillet kortrækkende Iskander-M missiler tæt ved grænsen mellem Polen og Rusland. Polen kræver at NATO går ind i sagen, og kalder russernes handling for en overreaktion. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Rusland har bekræftet, at der er opstillet russiske kortrækkende missiler tæt ved Gdansk. Polen kræver handling fra NATO.


  Det russiske forsvarsministerium bekræftede sent mandag, at de har opstillet kortrækkende mobile missiler i den russiske enklave Kaliningrad, tæt ved Gdansk i Polen. Missilerne har en rækkevidde på op til 500 kilometer, og kan bære atomvåben.

  En overreaktion

  Den polske udenrigsminister Radek Sikorski kalder Ruslands opstilling af missiler ved Polen for en ”overreaktion”. Ministeren kræver at NATO går ind i sagen, og ministeriet kalder handlingen et brud på det gode samarbejde mellem NATO og Rusland, og intentionerne i samarbejdet omkring den russiske enklave ved den polske grænse.

  Topmøde under fire øjne

  Torsdag mødes den polske udenrigsminister med sin russiske kollega, og nogle af samtalerne vil foregå under fire øjne, oplyser Polens udenrigsministerium.

  Rusland bekræftede opstillingen af missilerne, efter at det tyske magasin Spiegel i weekenden citerede højtstående russiske embedsmænd for Ruslands opstilling af missiler.

  Klar NATO holdning

  NATO-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen har endnu ikke udtalt sig om sagen, men tidligere på året sagde han om de dengang russiske trusler.

  – De russiske planer er selvfølgelig et problem, som NATO-alliancen må tage sige af.

  – Det er spild af russiske ressourcer, da det er en opbygning af offensive militære installationer rettet mod en kunstig fjende – en fjende, der ikke eksisterer, siger generalsekretæren. NATO har absolut ingen intentioner om at angribe Rusland, tilføjer Fogh Rasmussen.

  Modtræk til USA’s missilskjold

  Moskva har advaret om, at man vil indsætte missiler og antiluftskytsmissiler i Kaliningrad.
  Rusland har gentagne gange sagt, at man bliver nødt til at tage de nødvendige forholdsregler, hvis der ikke opnås en enighed med Nato om USA’s planlagte missilskjold over Europa.

  Ikke fjender

  USA insisterer på, at et skjold er nødvendigt i forhold til en potentiel trussel fra Iran.

  – Det giver ingen mening at opbygge offensive militære installationer i området omkring Kaliningrad. Jeg opfordrer russerne til at se den nye virkelighed i øjnene. Vi er ikke fjender, vi burde være partnere, og det ville være i alles interesse, at vi udvikler et fredeligt samarbejde, sagde Fogh Rasmussen.