Rusland kræver beviser for nye Smolensk anklager

antoni_macierewicz_smolensk_rapport_polen_forsvarsminister

Polens forsvarsminister Antoni Macierewicz tror ikke på de officielle polske og russiske rapporter om Smolensk ulykken, og har nedsat sin egen kommission og ekspertgruppe, som blandt andet tæller danskeren Glenn Jørgensen. Foto: Blox.


WARSZAWA: Ruslands udenrigsministerium har krævet dokumentation for nye polske påstandene om, at russiske eksperter skulle have manipuleret med båndoptagelserne fra Smolensk ulykken.


Torsdag kom Polens forsvarsminister Antoni Macierewicz med de første resultater af den kommission og ekspertgruppes arbejde. Ministeren har nedsat den nye Smolensk gruppe, for at finde nye forklaringer, der kan modbevise konklusionerne i de officielle rapporter.

Tusk og Rusland

Han hævder nemlig, at det var Rusland og den daværende polske statsminister Donald Tusk der stod bag ulykken, der kostede 96 højtstående polakker livet, heriblandt præsident Lech Kaczynski.

Fejl og dårligt vejr

Det er til trods for, at de officielle rapporter fastslår at det var menneskelige fejl og dårligt vejr, der var skyld i ulykken ved Smolensk i Rusland den 10. april 2010.

Fejl i rapporter

Men den første rapport fra den nye Macierewicz-kommission og ekspertgruppen, der blandt andet tæller den danske ingeniør Glenn Jørgensen, hævder at der er alvorlig fejl og mangler i rapporterne fra de polske og russiske luftfartsmyndigheder.

Fusk med sorte bokse

Macierewicz’s egne Smolensk eksperter fastslår, at optagelserne fra de sorte bokse er blevet manipuleret, før de blev overdraget til Warszawa.

Optagelser fjernet

Kazimierz Nowaczyk, der er den nye Smolensk kommissions næstkommanderende, sagde på pressemødet torsdag:

– Tre sekunder af de polske optagelser er blevet skåret ud, og fem sekunder fra den russiske er væk. Tidligere på ugen sagde Nowaczyk, at det russiske kontroltårn i Smolensk vildledte den polske besætning.

– Vi ved ikke, om det var tilsigtet, men det skete, siger han ifølge Moskva Times.

Præsident afviser anklager

Polens tidligere præsident, og eneste genvalgte efter 1989, Aleksander Kwasniewski, siger i en kommentar efter forsvarsminister Macierewicz’s pressekonference, at Rusland på ingen måde havde grund til at føle sig truet af den afdøde præsident Lech Kaczynski.

Lad os høre alle bånd

En anden tidligere præsident, Nobel Fredspris vinder Lech Walesa, mener at sandheden først kommer frem, når båndet fra den sidste samtale mellem Jaroslaw og Lech Kaczynski kommer til offentlighedens kendskab.

LÆS OGSÅ
Moscow Times: Konspirationsteorier deler Polen (engelsk)

Rusland kræver beviser

Beskyldningerne har naturligt nok fremkaldt vrede i Moskva. Maria Zakharova, der er talskvinde for Ruslands udenrigsministerium siger, at de polske embedsmænd straks skal give informationerne videre, hvis de har nogle oplysninger om at nogle i Rusland skulle have en rolle i ulykken, der ikke er beskrevet i de officielle rapporter.

– Det er meget alvorlige anklager, siger hun til Moscow Times og tilføjer, at de nye grove beskyldninger på ingen måde gavner de polsk-russiske relationer.

Bytte, bytte…

Men den polske forsvarsminister Macierewicz vil ikke udlevere beviserne mod russerne til russerne. Så længe Rusland ikke har returneret vraget af præsidentflyet, så vil ministeren nemlig ikke give oplysninger til Moskva. Dermed er udsigterne til en fælles afslutning af sagen og en returnering af flyvraget, formentlig udskudt til langt ud i fremtiden.

– Jeg er glad for at russerne for første gang viser interesse for at hjælpe, sagde Polens forsvarsminister i en kommentar.

Dansker i ekspertgruppe

Under den polske forsvarsminister Macierewicz’s Smolensk kommission er der en fire mand stor uafhængig ekspertgruppe, der er det videnskabelige fundament for kommissionens arbejde. I gruppen er også den danske ingeniør Glenn Jørgensen.

LÆS OGSÅ
Ingeniøren: Dansk ingeniør afviser forklaring på polske flyulykke