Rusland løslader polsk Greenpeace aktivist mod kaution

    polsk_greenpeace_aktivist_i_skt_petersborg_polen_polennu

    Den polske Greenpeace aktivist Tomasz Dziemianczuk har fået rettens ord for at han kan løslades mod kaution. Men han må ikke forlade Rusland, før sagen er afsluttet. Foto: Greenpeace.


    SKT. PETERSBORG: Den polske Greenpeace aktivist Tomasz Dziemianczuk kan løslades mod kaution, men må ikke forlade Rusland. I dag skal sagen mod en dansk kvinde behandles.


    Den polske Greenpeace aktivist, 37-årige Tomasz Dziemianczuk der normalt arbejder på Gdansk Universitet, kan nu slippe ud af sit russiske fængsel mod kaution. Det besluttede retten i Kalininskiy i Skt. Petersborg tirsdag. Kautionen blev fastsat til 2 millioner rubler, cirka 200.000 zloty. 12 Greenpeace aktivister kan løslades mod kaution, mens en australsk radiooperatør fik afslag.

    Anholdt ved Murmansk

    Den polske aktivist var en af de 30 aktivister, der blev anholdt efter at have forsøgt at gå ombord på en offshore boreplatform ved Murmansk den 18. september. Aktivisternes skib, Arctic Sunrise, blev opbragt og ført til Murmansk i det nordlige Rusland.
    Også en dansk kvinde er blandt de tilbageholdte. Det er den danske Greenpeace aktivist Anne Mie Roer Jensen. Hendes sag indledes i dag klokken 11.

    Bo ved konsul

    Greenpeace er klar til at overfører pengene til Rusland, men afventer stadig et kontonummer, oplyser organisationen. Polske medier skriver, at polakken ventes frigivet fra fængslet fredag, men at han skal blive i Rusland indtil der fældes en endelig dom. Det er planen, at Tomasz Dziemianczuk skal bo ved den polske konsul i Skt. Petersborg, når han bliver løsladt.

    De 30 tiltalte Greenpeace aktivister risikere op til 7 års fængsel efter den paragraf de er tiltalt for.

    Gode og dårlige nyheder

    International generalsekretær i Greenpeace, Kumi Naidoo, siger:

    – Inden for de sidste to dage har vi fået gode og dårlige nyheder – men sagen er langt fra ovre. Vi kender stadig intet til vores venners forhold, når de bliver løsladt fra fængslet. Vi ved ikke, om de kommer i husarrest eller om de overhovedet får lov til komme ud i det fri. Hvad vi med sikkerhed ved, er, at de stadig er anklaget og risikerer at skulle sidde flere år bag tremmer for en forbrydelse, de ikke har begået. Vi er fortsat forvirrede og knuste over, at vores kollega og ven, Collin, fik afvist sin løsladelse og sendt tilbage til fængslet i tre måneder mere. Arctic 30 vil ikke være fri, før alle er hjemme hos deres familier.”

    – Anklagemyndigheden vil forlænge varetægten ud fra anklagen om holiganisme, men anklagen om pirateri, som de 30 oprindeligt blev præsenteret for, er endnu ikke formelt trukket tilbage, hvilket skal ske i et skriftligt dokument. Advokater for de fængslede har bedt om dette dokument, men har ikke fået det udleveret, siger generalsekretæren.

    Internationale klager

    Den tyske forbundskansler, Angela Merkel, og den britiske premierminister, David Cameron, har udtrykt bekymring over behandlingen af aktivisterne og appelleret til Rusland om en fair proces. Holland har indbragt Rusland for en international søfartsdomstol, da Greenpeace skibet er indregistreret i Holland.

    12 ud af 30

    Mandag accepterede retten at løslade følgende mod kaution: Ekaterina Zaspa, Rusland – Andrey Allakhverdov, Rusland og fotograf Denis Sinyakov, Rusland. Tirsdag kom turen til Ana Paula Maciels, Brasilien, David John Haussmann, New Zealand – Miguel Hernan Perez Orsi, Argentina – Camila Speziale, Italien – Paul Ruzycki, Italien – Cristian D’Alessandro, Italien – Francesco Pisanu, Frankrig – Sini Saarela, Finland og omtalte polak Tomasz Dziemianczuk.

    Positiv beslutning på vej

    Formanden for den russiske præsident, Vladimir Putins, råd for menneskerettigheder siger til MetroXpress, at der snart vil blive truffet en ’positiv beslutning omkring gruppen’.