Rusland lukker polsk konsulat i Smolensk

Mindevæg for de henrettede i Katyn i 1940. Nu har Rusland besluttet at lukke det polske konsulat i Smolensk, der også på grund af en flyulykke i 2010 er vigtig for polakkerne. Foto: Katyn1940.

WARSZAWA: Rusland lukker det polske konsulat i Smolensk. Polen anser det som en fjendtlig handling og truer med modreaktion.


Polsk konsulat lukkes. Rusland har meddelt Polen, at det polske konsulat – der blev oprettet i samarbejdet efter Smolensk-ulykken 10. april 2010 – bliver lukket den 31. august i år.

Officiel meddelelse

Fredag skrev det regeringskontrollerede nyhedsbureau PAP: Udenrigsministeriet meddeler, at der den 14. juli 2023 blev leveret en diplomatisk note til Polens ambassadør i Moskva fra Rusland om tilbagetrækningen af ​​samtykket til Polens konsulat i Smolensk, der er givet den 27. juni 2011. Konsulatet lukker den 31. august 2023, og Polens ambassade i Moskva overtager opgaver.

Polens regeringschef Mateusz Morawiecki sagde lørdag på en pressekonference:

– Vi modtager løbende information om aggressive diplomatiske handlinger fra Ruslands side. Hvis det i sidste ende betyder, at Rusland vil lukke vores repræsentationer, så vil vi naturligvis svare passende tilbage, sagde den polske statsminister.

Katyn, Smolensk, historien og Polen

Netop Smolensk er vigtig for mange polakker. Det var her at 96 højtstående polakker blev dræbt under et andet hasarderet forsøg på at lande i den nedlagte militærlufthavn uden nødvendigt udstyr og i ekstrem tæt tåge. Blandt de omkomne var Lech Kaczynski, der var Polens valgte præsident.

Vigtigt polsk konsulat

Smolensk er også den by, der ligger tættest på Katyn-skovene, hvor de første 4.000 henrettede polakker blev fundet af tyskerne i 1943. Det regulært folkedrab mod polakkerne, som aldrig er blevet anerkendt. Rusland indrømmede først i 1990, at det var dem der stod bag henrettelserne på over 22.500 højtstående polakker, der dermed ikke kunne genopbygge et selvstændigt Polen efter krigens ophør.

Polens udenrigsministerium finder handling for fjendtlig og forkastelig, og Polen vil nu forbeholde sig retten til at tage passende skridt som modreaktion, hedder det fra Polens udenrigsministerium.

Mere om Katyn – polennu.dk

Mere om Smolensk- polennu.dk

Polen: Rusland vil skrive historien om

(Fortsættes under)

Polens udenrigsministerium skriver endvidere i en erklæring (uddrag):

– Som stedet for mordene på næsten 22.000 polske borgere af NKVD i 1940 og flystyrtet i 2010, har Katyn og Smolensk en særlig, symbolsk betydning for alle polakker. Beslutningen der er truffet af de russiske myndigheder, er et bevis på nye forsøg på at skrive historien om.

 – De forbrydelser der begås i dag i Ukraine, er en fortsættelse af denne barbariske praksis. Vi tror på, at der vil komme et tidspunkt, hvor Den Russiske Føderation og de russiske myndigheder endelig vil respektere den historiske sandhed og gøre op med fortiden. Kun på den måde vil de stoppe med at være en trussel mod verden. Det polske konsulat i den vestrussiske by Smolensk førte tilsyn med ulykkesstedet for Smolensk-ulykken og den polske krigskirkegård i Katyn.

 (Fortsættes under)

 Konsulatet ydede også støtte til polske pilgrimme, som regelmæssigt besøgte gravene og mindestederne, som er vigtige for polakkerne. Også efterkommerne af borgerne i Sovjetunionen myrdet af NKVD, der blev begravet sammen med polakkerne, benyttede sig af det polske konsulat, og lærte sandheden om de russiske forbrydelser, for bedre at kunne forstå sit lands historie.

 

Smolensk-ulykken TV2 News 10. april 2010 - Jens Mørch, polennu.dk