Rusland øver angreb på Polen, Baltikum og Ukraine

nato_jagerfly
Polens forsvar vil sende MiG-jagere til Ukraine, hvis USA vil garantere Polen nye forsyninger af F-16 fly, som på billedet. Arkivfoto.

NATO styrker langs grænserne mod Rusland i alliancens østlige flanker er i beredskab til lands, vands og i luften – efter at russiske tropper har forberedt angreb på Estland, Letland, Litauen, Ukraine og Polen. Foto: Louise Levin.


WARSZAWA: Ruslands præsident har sat angrebstropper ind ved grænserne til Polen, de baltiske lande og Ukraine.


Torsdag indkaldte den polske statsminister til en briefing om den aktuelle sikkerheds situation. Rusland har store militære styrker stående ved flere grænser for at simulerer angreb på Estland, Letland, Litauen, Polen og Ukraine.

NATO soldater

Amerikanske soldater er kommet til Polen, som en del af NATO’s styrkelse af den østlige flanke som svar på Ruslands massive oprustning. De fleste NATO lande har sendt styrker til området – de tre baltiske lande er under britisk, tysk og canadisk ledelse, mens det i Polen er amerikanerne der har kommandoen over de militære styrker. Ukraine står udenfor NATO, men har indledt et samarbejde med alliancen.

Putin bekræfter

Til det Kreml-kontrollerede medie Sputnik, siger Ruslands præsident Vladimir Putin, at de massive militære aktiviteter ved grænserne til Estland, Letland, Litauen, Polen og Ukraine vil fortsætte i al fald frem til den 31. august. I Polen og i NATO-kredse følger man med bekymring aktiviteterne. Polens forsvarsminister havde torsdag møde med militære topfolk, og Moskva har indkaldt Polens forsvars attache i Rusland til samtaler om situationen.

Beredskab i Warszawa

– Jeg er i løbende kontakt med forsvarsministeren, sagde Polens statsmister Beata Szydlo torsdag.

Den polske præsidents rådgiver, Krzysztof Szczerski siger om situationen:

– Vi skal være på vagt, og vi er nød til at følge udviklingen grundigt.

Psykologisk krig

– Vi ved. at det der sker i dag er et psykologisk spil mellem Rusland og landene i vores del af Europa, sagde rådgiveren torsdag.

Kollaps i 1991

I disse dage er det 25 år siden at Sovjetunionen kollapsede og flere tidligere Moskva-kontrollerede lande fik sin frihed tilbage.

LÆS OGSÅ
Uffe Ellemann Jensen: Farligt spil om Ukraine