Rusland truer Polen inden afstemning i Sejmen

  Den russiske premiereminister Vladimir Putin og hans polske kollega Donald Tusk under det russiske besøg i Polen i anledning af 70 året for Anden Verdenskrigs start. Foto: gov.pl.


  MOSKVA: Det russiske udenrigsministerium beskylder Polen for at bruge 70 året for Anden Verdenskrig til at gøre det polsk-russiske forhold ’surt’.


  Det polsk-russiske forhold er kølet ned. Det til trods for, at Vladimir Putin var på sit første besøg i Polen og mødtes med sin polske kollega, da Anden Verdenskrig blev markeret den 1. september i Gdansk.

  Resolution på vej

  I denne uge vil det polske parlament Sejmen enstemmigt vedtage en resolution, der tager afstand fra den russiske besættelse af det østlige Polen, der blev indledt den 17. september 1939.

  Resolutionen betegner også Katyn-mordene på mere end 20.000 polske officerer i 1940 som ’folkedrab’.

  Kursskifte

  Det russiske udenrigsministeriums talsmand, Andrey Niestierienko, sagde på en pressekonference i weekenden, at begivenhederne i september 1939 blev drøftet indgående under Putins besøg i Gdansk den 1. september, og at russerne havde fået den opfattelse at der blev talt ud om Anden Verdenskrig, under den russiske statsleders besøg.

  Den russiske talsmand sagde også, at det polske parlaments resolution, ikke mindst betegnelse af Katyn-sagen som folkedrab, vil have negativ indflydelse på det polsk-russiske forhold, og gøre relationen for ’sur’.

  Folkedrab er nonsens

  Den russiske talsmand citerede udtalelser fra professor Aleksandr Tchubarin, der er direktør for Historisk Institut i Rusland, som mener at betegnelsen ’folkedrab’ om Katyn er det rene ’nonsens’.

  – Vi håber, at det polske parlament vil genoverveje sin holdning, og vedtage en mere afbalanceret resolution i denne uge, som også afspejler ånden i samtalerne under Putins besøg i Gdansk, siger Niestrenienko.