Ruslands parlament fordømmer Katyn-forbrydelserne

  Katyn_mindekors_i_Krakow

  Et kors i Krakow til minde om ofrene ved Katyn, hvor mere end 22.000 højtstående polakkerne blev henrettet ved nakkeskud i foråret 1940. Først efter kommunismens fald, var det muligt for polakker at tale åbent om savnet af pårørende, som var forsvundet i starten af Anden Verdenskrig. Foto: Martin Bager, polennu.dk.


  MOSKVA: Et åbent sår mellem Polen og Rusland ser ud til at kunne heles, efter at det russiske parlament officielt har taget afstand fra Stalins ordre til Katyn-mordene den 5. marts 1940.


  Det russiske parlament, Dumaen, besluttede i går med 342 stemmer for og 52 imod, at fordømme Sovjet-ruslands massakrer på mindst 22.000 højtstående polakker i den såkaldte Katyn-sag under Anden Verdenskrig, skriver det polske nyhedsbureau PAP.

  Beslutningen er et vigtigt skridt for polakkerne, polsk indenrigspolitik og for de polsk-russiske relationer.

  Åbent sår

  Katyn-sagen har fra officiel side været betegnet som ’et åbent sår’ i de polsk-russiske forbindelser, der i de senere år er blevet tættere og mere tillidsfulde. Med de nye indrømmelser fra det russiske parlament, sender Rusland også et vigtigt signal om forsoning og et ønske om yderligere samarbejde.

  Stalins ordre

  Katyn-henrettelserne blev udført på ordre fra Stalin personligt, den 5. marts 1940, men det har været dybt hemmeligt, og først efter kommunismens kollaps i 1991, kom de første russiske indrømmelser om mordene.

  Indtil da havde Moskva afvist et hvert kendskab og givet Nazityskland skylden.

  For polakkerne var det forbundet med livsfare at tale om Katyn under kommunismen.

  Resolutionstekst

  – Vi fordømmer på det kraftigste de handlinger, der brød reglerne og tog almindelige menneskers liv, hedder det i resolutionen.

  – På vegne af det russiske folk, vil parlamentet række en hånd ud om venskab med den polske nation og udtrykker håb om en ny begyndelse i forholdet mellem vores to lande, som skal udvikle sig på grundlag af demokratiske værdier, hedder det i erklæringen fra Moskva.