Russere tager igen på sommer-shopping i Polen

Galleria-shoppingcenter-Krakow-Polen-4

De polske indkøbscentre er populære blandt russere, der må til blandt andet Polen for at købe de vare der er omfattet af Ruslands importforbud. Foto: Martin Bager, polennu.dk.


OLSZTYN: Russere fra enklaven Kaliningrad tager på sommer-shopping til Polen for at købe import-forbudte varer.


Flere russere tager igen til Polen for at købe ind. De polske butikker meddeler om øget salg til russere, og den øgede trafik bakkes op af de lokale grænsemyndigheder i Warminsko-Mazurskie, der oplyser at 131.500 russere krydsede grænsen i juni. Samlet set er der sket et fald på 8 procent i antallet af russere fra Kaliningrad i Polen i årets første fem måneder, sammenlignet med 2014.

Visumfri indrejse

I 2011 blev det aftalt at russere og polakkere visumfrit kunne rejse mellem Kaliningrad og Polen, og det har været populært for både russere og polakker. Russerne tog til Polen og købte billige vare, og ting de ikke kunne købe i Rusland, mens polakkerne valfartede til Rusland for at købe billig benzin.

Højere priser

Da krisen mellem EU/USA og Rusland på grund af Ukraine tog til sidste år, skete der et markant fald i antallet af russiske besøg i Polen, mest mærkbart i Gdansk. På grund af rublens styrtdyk i kølvandet på de russiske importforbud, blev det pludselige meget dyrere for russerne at købe ind i polske butikker.

Fortsat fordele

Dog kan det fortsat betale sig for russere af købe dagligvarer i Polen, og de typer af vare der er omfattet af importforbud i Rusland. På den russiske side, er importen begrænset til 5 kilo vare pr person uanset alder. Det har betydet at mange russiske familier tager børn med over grænsen, for at kunne øge størrelsen på indkøbet.

Bekymring

Den visumfri indrejse fra Rusland har givet anledning til en del kritik i Polen, da nogle mener at russerne bruger adgangen via Kaliningrad til at sende spioner ind i Schengen-området.