Russisk stats-tv viste Katyn-filmen fredag aften

  Den prisbelønnede og internationalt anerkendt filmskaber Andrzej Wajda’s film – Katyn – kunne i går aftes for første gang ses i Rusland. Arkivfoto.


  MOSKVA: I aftes fik den russiske befolkning for første gang mulighed for at se Wajda’s film, Katyn, om russernes udryddelse af den polske elite.


  Andrzej Wajdas film, Katyn, om Den Røde Hærs myrderier af den polske elite under Anden Verdenskrig i Katyn blev fredag aften vist i den bedste sendetid på det russiske stats-tv’s kultur kanal.

  Den kontroversielle film blev efterfølgende debatteret på samme kanal af kendte russiske filmfolk og politikere. Den russiske instruktør, Nikita Mikhalkov, var ordstyrer ved debatten.

  Russisk premiere

  Katyn-filmen har ikke tidligere været tilgængelig i Rusland, så visningen i aftes var også premiere på filmen i Rusland. Der er for længst indgået aftale med en russisk distributør og de russiske oversættelser er lavet, men filmen er fortsat ikke kommet på DVD eller andre medier.

  Journalisternes hus i Moskva

  Næste gang filmen vises i Rusland er på onsdag den, 7. april, hvor den kan ses i Journalisternes Hus i Moskva.

  Samme dag er Ruslands premierminister Vladimir Putin og hans polske kollega Donald Tusk sammen i Katyn, for at mindes 70-året for henrettelserne, som Stalin personligt gav ordre til den 5. marts 1940.

  Stalin døde 5. marts 1953.