Russiske advarsler om katastrofe i ny polsk kanal

Polsk kanal
Den polske statsminister ved åbningen af kanalen den 17. september. Nu rejses der voldsom kritik fra Rusland, og retorikken vil blive forværret, forudser polsk ekspert. Foto: KPRM.

ELBLAG: Russiske advarsler om en katastrofe efter at Polen har indviet en ny kanal, der betyder at skibe fra Wisla kan undgå russisk farvand.


Indtil den 17. september, årsdagen for den russiske invasion af Polen i 1939, skulle skibe der kom sejlende fra Wisla mod nord, skulle ind i russisk farvand ved Kaliningrad, for at komme ud i Østersøen. Men nu har polakkerne, som tidligere omtalt, færdigbygget 1. etape af en ny kanal, der betyder kortere sejlrute, og frem for alt, at der ikke skal sejles ind i russisk farvand for at nå Østersøen.

De russiske myndigheder har nu lanceret en kampagne, hvor det hævdes at den nye kanal, kan udløse en økologisk katastrofe.

Mandag anklagede talsmanden for guvernøren i Kaliningrad, Dmitry Lyskov, Polen for at kanalen kun er bygget af politiske grunde, og ikke af økonomiske. Han er også bekymret for økologien i området.

– Vi er meget bekymrede for økologien i Kaliningrad-bugten. Miljøorganisationer har gentagne gange sagt, at konsekvenserne er uforudsigelige, men polakkerne har ignoreret til og bare fortsat byggeriet, siger en russisk embedsmand til det statskontrollerede russiske medie RIA Novosti.

Kanal trusler ventet

I Polen er reaktionen fra Rusland ventet.

– De vil fortsat true os, det er det mest sandsynlige, fordi det er Rusland retoriske stil, siger Dr. Wojciech Michnik, der er ekspert fra Institut for Politisk Videnskab og Internationale Relationer ved Jagiellonian Universitet til dagbladet Fakt. Rusland har fra start været imod kanalen, men da den nu er der, optrappes retorikken voldsomt.

Kanalens første fase til de mindste både, blev indviet den 17. september. Kanalen er planlagt til at blive udbygget yderligere i to faser.

Flere nyheder fra Polen på dansk?

Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00.