Salg af energidrikke til unge under 18 år forbydes

Netto i Polen
Fra 1. januar 2024 bliver salg af energidrikke til unge under 18 år forbudt fra butikker og andre salgssteder i Polen. Energidrikke bliver også forbudt i automater. Arkivfoto.

WARSZAWA: Fra årsskiftet bliver salg af energidrikke til unge under 18 år forbudt i Polen. Loven er netop underskrevet af præsidenten.


Polen forbyder salg af energidrikke til unge under 18 år fra årsskiftet. Den polske præsident har netop underskrevet loven, som sportsministeren udarbejdede i februar. I sidste uge vedtog parlamentet loven, som nu er gældende.

Energidrikke defineres som en drik, der indeholder mere end 150 mg/l koffein m.v.

Krav om mærkning

Loven kræver også, i forbindelse med loven om salg af energidrikke til unge, at producenterne tydeligt mærker produkterne med indholdet. Det udløser bøder på op til 200.000 zloty at undlade denne mærkning.

Hvis en forretning eller butik sælger energidrikke til unge under 18 år, så giver det en bøde på 2.000 zloty. Og det er forretningens ansvar at se tydelige legitimation. Salg af energidrikke i automater bliver helt forbudt.

Da sportsminister Kamil Bortniczuk foreslog loven, kaldte han energidrikke som “narko der er pakket ind i slik”. Forbuddet støttes også i mange lægelige kredse, og formanden for Børns Rettigheder i Polen, Mikolaj Pawlik, takkede præsident Andrzej Duda for underskriften.

Ingen begrænsninger i Danmark

Litauen var det første EU-medlemsland der forbyder salg af energidrikke til unge. Det var i 2014, og i 2016 fulgte Letland. Fra 2024 er det så blevet Polens tur.

I Danmark er der ikke forbud mod salg af energidrikke. Men producenter er forpligtet til at have en etiket, hvor der står: Bør ikke indtages af børn og gravide.

Velkommen uanset alder – her er ingen aldersgrænse.

Vi har fravalgt at have en betalingsmur rundt om polennu.dk – vi vil nemlig gerne udbrede kendskabet til Polen i Danmark så meget som muligt. Hvis du også vil det – så kan du hjælpe os med den opgave, ved at støtte os økonomisk.

Du kan gøre det med et engangsbidrag på DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00

Du kan også vælge et fast månedligt beløb – læs mere her.