Salget af vodka er styrtdykket i Polen i år

  Polakkerne køber langt mindre vodka end tidligere. Producenterne giver nye afgifter skylden, mens andre mener at finanskrise og ønsket om et sundere liv blandt polakkerne er årsagen. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Polakkerne har købt 75 procent mindre vodka i årets først kvartal, end i samme kvartal sidste år. Salget af spiritus er samlet set faldet med 30 procent, oplyser brancheorganisationen.


  Den polske nationaldrik, vodkaen, er på kraftig retur. Om det er ønsket om en mere sund levevej eller nye afgifter på 9 procent, der blev indført 1. januar i år der har fået polakkerne til at lade vodkaen stå på hylden, er uvist. Men noget må der være sket.

  Kun hver fjerde

  I forhold til første kvartal sidste år, køber polakkerne nemlig nu kun en fjerdedel af den vodka, der kom i indkøbskurvene sidste år. I årets første kvartal blev der solgt 21,1 millioner liter spiritus i Polen, og det er en nedgang på 30 procent, skriver det polske dagblad Rzeczpospolita.

  Også mindre øl

  Ølproducenterne melder også om tilbagegang. I årets første kvartal faldt det samlede ølsalg i Polen med 10 procent.

  – Ølsalget i Polen har været faldende siden 2008, siger Melania Popiel fra Carlsberg Polska.

  Bryggeriet forudser at efterspørgslen for hele 2009 kun vil være 5 procent lavere end 2008. Øl har, i modsætning til vodkaen, ikke været ramt af afgiftsforhøjelse i år.