Samfundstjeneste for at fornærme præsidenten

  Komorowski


  WARSZAWA: En 26-årig polak er idømt 15 måneders samfundstjeneste, for at lave satirisk hjemmeside om Polens præsident.


  Den 26-årige polak, Robert Frycz, er idømt samfundstjeneste for præsident-fornærmelser. Han var derudover sigtet for at forfalske dokumenter, og for at misbruge en anden persons id, men blev frikendt for de to forhold. Dommen betyder også, at Robert Frycz ikke må flytte bopæl i løbet af de 15 måneder.

  Hjemmeside

  Robert Frycz har oprettet hjemmesiden antykomor.pl, der er en hjemmeside der gør nar af Polens præsident Bronislaw Komorowski.

  Grøntsager mod præsidenten

  Hjemmesiden indeholder f.eks. computerspil med titler som ”Komor Kiler”, hvor brugerne kan skyde med virtuelle grøntsager på præsidenten.

  Ytringsfrihed

  Den sagsøgte og hans tilhængere der var mødt talstærkt op i byretten i Piotrkow Trybunalski, siger at hele retssagen er et angreb på ytringsfriheden. Den dømte sagde i retten, at han ikke fortryder sine handlinger, og at hjemmesiden bare er satirisk.

  Præsident uvidende

  Hjemmesiden er tidligere blevet lukket af myndighederne, men blev genetableret på udenlandske servere. Det fik myndighederne til at anlægge sag mod den nu dømte, der risikerede op til fem års fængsel. Det er nu blevet til 15 måneders samfundstjeneste.

  Ikke begejstret

  Fra præsidentpaladset oplyses det, at Bronislaw Komorowski altid har kæmpet for ytringsfriheden, og det gør han stadig, siger talsmanden Tomasz Nalecz til det polske nyhedsbureau PAP.

  – Jeg vil ikke kommentere dommen, sagde præsident Komorowski, med henvisning til, at domstolene er uafhængige i Polen.

  – Dommen er afsagt af retten efter loven, men jeg er ikke begejstret for situationen, sagde den polske præsident efter domsafsigelsen.