Sejlads

Chopin_sejlskib_til_Danmark_med_Polen_turisme_PTO_polennu

Winrich von Kniprode, Den tyske Ordens Stormester, var pioner inden for sejladsen på Mazurias store søer. I 1379 sejlede han fra nord til syd på de store søer. Den risikable og besværlige rejses største udfordring var, at der manglende forbindelse mellem nogle af søerne. Derfor blev båden gentagne gange båret over land eller gennem sumpet terræn. En plan om at forbinde søerne blev forberedt på stormesterens personlige ordre. Desværre blev arbejdet kun delvist udført. I 1687 havde en polsk ingeniør, Jozef Naronski, udarbejdet en realistisk plan for at forbinde søerne med kanaler. Samuel Suchodolski og hans søn Jan arbejdede videre på planen indtil 1744, mens selve konstruktionen af kanalerne kun tog et år.

Det er nemt at følge søruten på et kort. Den vigtigste rute på de store søer i Mazuria starter på Wiartel-Søen, tæt på Pisz. Denne sø er forbundet med den enorme Nidzkie sø gennem en sejlbar å. Store dele af vandregionen er lukket for fartøjer, men åben for sejlbåde. Søen, der ligger blandt gran- og fyrreskovene i Puszcza Piska, er en af de største i Mazuria, men dens bredder er næsten helt ubeboede. Den eneste større bebyggelse er byen Ruciane-Nida, der ligger i den vestlige ende, vest for passagen, der fører til de andre store søer.

Længere nede af ruten, ved Beldany-Søen, yngler vilde konikheste i et reservat på en halvø. En lille færge sejler ved den ene ende af halvøen. Beldany-Søen bliver til Mikolajskie-Søen. Ruten mod øst fører til den største polske sø – Sniardwy. I Mikolajki, Polens sommerhovedstad, begynder Talty-Søen. Derefter går ruten gennem Szymoncki og Tałtowski-Kanalerne og gennem Taltowisko, Szymonskie, Jagodne og Boczne-Søerne. Den korteste kanal i Mazuria Kula-Kanalen – fører til Niegocin-Søen. Ifølge sejlertraditionen går her et vandskel mellem Wisla og Wegorapa. Fra dette sted synes vandet at flyde mod nord direkte til Østersøen. I mange år har været her, sejleraspiranter bliver udnævnt til sande “søulve”.

Mellem Niegocin og forbindelsen til kanalsøerne Kisajno og Dargin, ligger byen Gizycko, som sejlere kender på grund af drejebroen, som bliver drejet med håndkraft, og den massive Boyen-Fæstning, men også for de mange festivaler, der bliver afholdt dér, de velsmagende braser, som også er på byens våbenskjold, og … for motorcykeltræf. Efter at have sejlet gennem kanalerne i Gizycko, sejler man ind i Kirsajty og Mamry-Søerne, som er fulde af øer. Ruten ender i Wegorzewo. Længden af den beskrevne rute er over 100 kilometer.

Det er muligt, at rejsen snart vil blive udvidet til Østersøen. Der mangler kun 2.500 meter og nogle sluser på Mazuria-Kanalen for at fuldende den attraktive vandvej.

Langs ruten skal en sejler ikke blot forvente charmerende og fantastiske badesteder og fiskepladser, men også “kultmarinaer” og byer. De mest berømte steder langs ruten, som ikke er nævnt ovenfor, er: “Pranie” Skovfogedens Hytte, der ligger på den høje bred af Nidzkie-Søen, det utraditionelle feriested Galindia, som ligger på den vestlige bred af Beldany nær udmundingen til Krutyniafloden, og en cykelby på den østlige bred.

I Ryn, ved den ene ende af Rynskiesøen, hvor Taltysøen starter, ligger Den tyske Ordens næststørste slot, som kun bliver overgået af det i Malbork. Slottet er omdannet til et luksuriøst hotel. Zeza Kroen i Sztynort er vært for mange møder og stedet for mange kulturelle arrangementer.