Sejmen har modtaget veto mod kønsskifte-lov fra præsident Duda

  Præsidentpaladset_i_Warszawa_viser_det_runde_bord_frem_for_publikum_på_20_års_dagen_for_rundsbordssamtalernes_afslutning_0
  Præsidentvalg 2025 bliver holdt på to søndage i perioden mellem den 4. maj og 19. oktober. Vinderen kan flytte ind her centralt i Warszawa i præsidentpaladset. Den siddende præsident kan ikke fortsætte. Arkivfoto.

  Polens præsident Andrzej Duda har sendt sit første veto af et lovforslag til Sejmen, siden han flyttede ind i præsidentpaladset i august. Arkivfoto.


  WARSZAWA: En ny lov om lettere adgang til kønsskifte er ikke blevet underskrevet af Præsident Duda, der her til morgen har sendt sit første veto til Sejmen


  Polens præsident Andrzej Duda har for første gang anvendt sin veto-ret over polsk lovgivning. Præsidenten meddelte fredag, at han ikke vil underskrive en ny lov, der gør det lettere at få adgang til at få juridisk kønsskifte, og har her til morgen sendt papirerne vedrørende sit veto tilbage til Sejmen.

  Lettere at skifte køn

  Lovforslaget, som er vedtaget af et flertal i Sejmen og Senatet, vil gøre det lettere at skifte køn i Polen.

  Polens første transseksuelle medlem af parlamentet, Anna Grodzka fra partiet Din Bevægelse, fremlagde lovforslaget for to år siden, og der har siden været forhandlinger mellem Polens regering og transseksuelle miljøer om udformningen af loven.

  Kan skifte køn flere gange og adoptere

  Præsident Andrzej Duda siger i en pressemeddelelse, at han har flere indvendinger imod loven, og at han blandt andet mener, at den er fuld af huller og tvetydigheder.

  – Den løsning, som parlamentet har valgt, tillader for eksempel at skifte juridisk køn flere gange ved en forsimplet procedure, og forlanger ikke, at man skal vise et fast tilhørsforhold til et bestemt køn. Loven tillader også, at mennesker med samme biologiske køn kan blive gift og adoptere børn, skriver den polske præsident i pressemeddelelsen.

  Tilbage i Sejmen

  Sejmen modtog i morges dokumenterne i sagen fra præsidentpaladset. Hvis Sejmen overtrumfer præsidentens veto med tre femtedele af stemmerne, kan de sende lovforslaget tilbage til præsident Duda, som så bliver tvunget til at underskrive loven ifølge forfatningen.

  Sejmen kan behandle vetoet på torsdag eller fredag, hvor parlamentet samles for sidste gang, før parlamentsvalget den 25. oktober.