Sejmen presser på for at få præsidentens underskrift

  president_Kaczynski

  Præsident Lech Kaczynski vil ikke skrive under, før Irland har godkendt Lissabon-traktaten. Foto: president.pl.


  Den polske præsident har stadig ikke skrevet under på Lissabon-traktaten. Et stort flertal i parlamentet har vedtaget en resolution, der skal presse ham til at gøre det.


  – Skriv under hr. præsident, lyder opfordringen fra regeringen og venstrepartierne i det polske parlaments underhus, Sejmen.

  Opfordringen fremgår af en resolution, som et flertal i Sejmen, har tilsluttet sig. Dokumentet, som parlamentsflertallet vil have præsident Lech Kaczynski til at underskrive, er Lissabon-traktaten.

  Hidtil har præsidenten sagt, at han først vil skrive under, når alle lande har godkendt den. Han vil dermed vente på en ny folkeafstemning i Irland, hvor traktaten blev forkastet i første omgang.

  Et vigtigt instrument

  Formanden for parlamentets udenrigsudvalg, Krzysztof Lisek, vil iflg. avisen Gazeta Wyborcza, bruge resolutionen til at tvinge præsidentens til at rykke ud med den egentlige grund til, at han ikke skriver under.

  – Vi vil kende Deres holdning, hr. præsident. Vi vil ikke erfare den gennem pressen eller Deres embedsmænd, men direkte fra dem.

  Krzysztof Lisek tilføjede, at traktaten vil give Polen et vigtigt politisk instrument til at sikre tættere samarbejde om eksempelvis fælles udenrigspolitik, sikkerhedspolitik og solidaritet på energiområdet.

  – En manglende ratifikation kan resultere i et Europa i to hastigheder og det er ikke i Polen interesse, sagde han.

  Debatten er et problem

  Oppositionspartiet PiS kunne ikke støtte resolutionen. Partiets tidligere viceudenrigsminister, Pawel Kowal, sagde, at resolutionen ikke giver mening.

  – Polen har ikke noget problem med Lissabon Traktaten, men vi har et problem med en seriøs Europa-debat, sagde han.

  Resolutionen anerkender godkendelsen af Lissabon Traktaten som en suværen beslutning for hvert enkelt af EUs medlemslande.

  – Sejmen appellerer om, at præsidenten efterkommer viljen fra begge begge parlamentets kamre og fuldender ratifikationen af Lissabon-traktaten og samtidig aktivt støtter, at den bliver ratificeret i andre EU medlemslande.