Sidste låge i unik musikalsk polsk julekalender

czeslaw_kalender_jul

Illustrationen af Czeslaw Mozil sammen med børn og unge der synger og spiller julesange, er blevet en af julens mest kendte tegninger i Polen. PR-foto.


WARSZAWA: Den polsk-danske musiker Czeslaw Mozil har hver dag i december udgivet en ny sang med børn og unge fra hele Polen.


Musikeren og debattøren Czeslaw Mozil har hver dag i december, udgivet en julesang som han har indspillet med børn og unge fra musikskoler over hele Polen. I dag præsenteres julekalenderens sidste sang af den energiske polske musiker, der har haft sin opvækst i Danmark.

Siden 1. december har Czeslaw Mozil – eller Czesław Spiewa som han også kaldes i Polen – udgivet en ny sang med unge polske talenter fra musikskoler over hele landet. Og flere hundrede børn har taget i del af løjerne, som hovedpersonen også anser som de vigtigste i hans særlige jule-projekt.

– Der er så mange unge talenter i Polen, og julekalenderen kan være med til at give dem mod til at fortsætte og udvikle musikken, siger Czeslaw Mozil om initiativet.

Czeslaw Mozil er selv glad for at han som barn lærte at spille på et instrument – en harmonika – da det har givet ham meget mere indhold, end både fodbold og computerspil kunne give, selv om det også var sjovt.

Se og hør de 24 sange på linket herunder. Sangene er også udgivet samlet på en cd.

SE OG HØR
Youtube: Czeslaw Mozil julekalender 1 – 24

Czeslaw Mozil blev født i 1979 i den sydpolske by Zabrze. Som 5-årig flyttede han med familien til Danmark, hvor de bosatte sig i København.
Her gik han i folkeskole og gymnasium, inden han afsluttede sit uddannelsesforløb på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Han spillede på Roskilde Festivalen i det tragiske år 2000 sammen med Tesco Value og de var med på festivalen igen i 2002.

Hjem til Polen

Som 28-årig tog Czeslaw Mozil tilbage til Polen for at hellige sig musikken og en solokarriere. Hans debutalbum Debiut røg ind som nummer 1 på den polske hitliste (OLiS), og i 2010 udgav han albummet Pop, der opnåede en anden plads på den polske hitliste. Hans tredje album kom året efter, og hans seneste udgivelser er et livealbum fra efteråret. I 2012 blev han dommer i den polske udgave af X-factor på TVN, og har deltaget i fire sæsoner.

Czeslaw Mozil har altid beskæftiget sig meget med dansk-polske relationer, og var da også blandt talerne på en kulturkonference i Billund Lufthavn sidste år. Han var også på scenen, da Polens tidligere præsident Lech Walesa besøgte Kolding i april.

Czeslaw Mozil har modtaget adskillige priser for sit kunstneriske virke, og har næsten en halv million følgere på Facebook i Polen.

SE OG HØR
Youtube: Czeslaw Mozil julekalender 1 – 24