Sidste livstegn fra præsidentflyet i Smolensk

Vraget_af_præsidentens_fly_der_styrtede_ned_i_skovene_ved_Smolensk_i_Rusland

Vraget af præsidentflyet, der styrtede ned ved Smolensk den 10. april i år, hvor præsident Lech Kaczynski og 95 andre højtstående polakker omkom. Arkivfoto.


WARSZAWA: En af passagerne på præsidentens fly, der ramte en trætop i Smolensk undervejs til Katyn, ringede til sin kone da flyet styrtede.


Det polske ugeblad Wprost er kommet i besiddelse af 57 ringbind med dokumenter om Smolensk katastrofe den 10. april, hvor præsident Lech Kaczynski og 95 andre højtstående polakker omkom.

Politiker ringede

Bladet skriver, at Bondepartiets medlem af Sejmen, Leszek Deptula, der var om bord på flyveren, ringede til sin kone, på det tidspunkt tragedien indtraf. Deptula enke, Joanna Krasowska-Deptula har aflagt rapport, hvor hun fortæller, at ikke kunne tage telefonen, men at manden efterlod en besked på telefonsvareren.

– Mellem 09.00 – 09.30 fik jeg en besked på min telefon. Det var min mand, der råbte: Asien, Asien !.

Jeg kunne høre min mands stemme, og støj og tumult i baggrunden og slå i baggrunden, har Krasowska-Deptula fortalt efterforskerne.

Besked slettet

Joanna Krasowska-Deptula hørte talemeddelelsen, der var på 2 – 3 sekunder, efter at hun havde hørt om styrtet på polsk tv. Besked er automatisk blevet slettet, og efterforskerne har fået telefonen, for at kunne rekonstruere beskeden.

Efterfølgende har Deptula Krasowska sagt til Wprost, at hun er 100 procent sikker på, at det var stemmen tilhørte hendes mand. Hun er endnu ikke blevet informeret om den myndighederne har kunnet rekonstruere indtalingen.

Præsidentens fly styrtede den 10. april, og ifølge det russiske nyhedsbureau ITAR-TASS skete det kl. 8:56.