Sidste meningsmåling før valget og spærretiden

I den sidste meningsmåling forud for det polske valg søndag, er Den Tredje Vej – koalitionen mellem Polen 2050 og det Polske Bondeparti (PSL) gået markant frem på bekostning af de to større partier. Her ses de to formænd. Arkivfoto.

WARSZAWA: Den sidste meningsmåling før valget på søndag, spår tilbagegang til PiS og PO, mens den nye koalition Den Tredje Vej vinder frem.


I den sidste meningsmåling før søndagens parlamentsvalg og de fire folkeafstemninger, går de to store partier; regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS) og Borgernes Platform (PO) tilbage. Til gengæld kan den nye alliance Den Tredje Vej, der er et samarbejde mellem partiet Polen 2050 og det polske bondeparti PSL, notere stor fremgang.

Lørdag begynder spærretiden forud for valget. Det betyder at valgkampaktiviteten er ophørt, for at polakkerne kan få ro til at tænke over hvor krydserne skal sættes søndag.

Måling antyder regeringsskifte

Hvis målingen holder til søndagens valg, er der stor chance for et regeringsskifte. Men dels skal måling tages med forbehold, ligesom valgkredse og fordeling af stemmer, afgør det samlede mandattal. Der skal vælges 460 medlemmer til Sejmen, og den koalition der kan samle flertal, kan sætte sig i regeringskontorerne.

Der ventes en del panik og kaos i forbindelse med valget, da internationale valgobservatører fredag aften ikke var akkrediteret, og da mange eksperter ikke mener at listerne over afstemningerne, kan indsamles indenfor 24 timers fristen.

Sidste meningsmåling

Lov- og Retfærdighed (PiS – koalition Forenet Højre) 33,9 procent (-0,7)

Borgernes Platform (PO/KO koalition) – 27,0 procent (-0,9)

Tredje Vej (koalition med Polen 2050 og PSL) – 11,0 procent (+3,4)

Venstre (Lewica) – 9,7 procent (-1,7)

Konføderationen – 8,2 procent (+0,5)

Andre – 2,6 procent (-0,3)

Ved ikke/nægter at svare – 8,1 procent (+1,0)

 

Meningsmålingen viser også en rekordhøj valgdeltagelse på 64,7.

Regeringspartiet PiS har for første gang i forbindelse med et valg, aflyst den sædvanlige valgfest i partihovedkvarteret. Et endelig resultat kan ventes tirsdag.