Sikorski: Putin har allerede tabt i Ukraine

Rusland og den russiske præsident Vladimir Putin har i realiteten allerede har tabt i Ukraine, siger formanden for det polske parlament, Radek Sikorski til TVP. Arkivfoto.


WARSZAWA: Formanden for Polens parlament, Radek Sikorski, siger at Putin i en vis forstand allerede har tabt Ukraine og ukrainerne.


Nummer to i det polske hierarki, formanden for Sejmen Radek Sikorski siger til polske TVP, at konflikten i det østlige Ukraine allerede er tabt for Ruslands præsident Vladimir Putin.

Møder mere modstand

– Han har tabt Ukraine, for han har styrket den unge ukrainske nationalisme, og fået den vendt mod sig – og han mødes med mere og mere modstand, sagde Radek Sikorski til TVP.

Mere nationalisme

– Hvis Moskva virkelig havde ønsket at bringe Ukraine ind i en russisk-ledet union og ind i en toldunion, så havde man næppe bevæbnet de russiske separatister i det østlige Ukraine. Moskva har med sine handlinger sat ild i den ukraineske nationalisme andre steder i landet, siger parlamentsformand der også har en fortid som polske udenrigsminister gennem syv år.

Hjælp til Ukraine

Den polske nummer 2 blev også spurgt, hvad reaktionen skulle være hvis Rusland går i åbenlys krig med Ukraine?

– Så bliver vi nødt til at hjælpe ofrene for aggressionen, så de kan forsvare sig selv.

– Flere mennesker vil dø, men skal vi lade Rusland erobre Ukraine, og betale prisen?

Konflikt optrappes

Trods våbenhvile og aftale mellem russiske, franske og tyske topledere, så fortsætter konflikten på uformindsket styrke i det østlige Ukraine.

Lukker for gas?

Ifølge det danske netmagasin Mr. East, har Putin i dag truet med at lukke for gassen til Ukraine, og dermed til det meste af Europa.

Solidarnosc med Ukraine

Polen har efter måneders forhandlinger og krav til reformer tilbudt Ukraine et lån på 100 millioner euro, og den tidligere udenrigsminister siger samtidig, at Europa ikke må glemme Ukraine.

– Ukrainerne kæmper ved indgangen til Europa – vi skylder dem vores solidaritet, sagde Radek Sikorski til TVP.