Smolensk demonstration endte i sammenstød

smolensk_demo_palads_jens_moerch_warszawa_polennu

Hver den 10. i en måned har Jaroslaw Kaczynski siden 10. april 2010 krævet en ny sandheden om Smolensk ulykken, hvor hans bror omkom, frem i lyset. Forsamlingerne gennemføres under stort sikkerheds og politimæssigt opbud. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.


WARSZAWA: Lørdag udviklede den 80. Smolensk demonstration sig foran præsidentpaladset til mindre slagsmål og tilråb, oplyser politiet.


Siden den 10. april 2010 har partiformanden for Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) Jaroslaw Kaczynski hver måned den 10. arrangeret demonstration foran præsidentpaladset, for at kræve en ny undersøgelse af Smolensk ulykken.

Jaroslaw sprang fra

Tragedien kostede hans tvillingbror, daværende præsident Lech Kaczynski, og 95 andre højtstående polakker livet. Jaroslaw Kaczynski skulle også have været med på dødsflyet, men sprang fra i sidste øjeblik.

80. gang

Lørdag var det 80. gang der var Smolensk forsamling ved paladset. Og med i demonstrationen eller mindeoptoget, var lørdag også regeringens top med blandt andet statsministeren og forsvarsministeren.

Da Kaczynski kom til magten igen ved valget i fjor nedsatte han en ny Smolensk kommission, der efter planen skal afsløre at ulykken var et attentat, og at de officielle polske og russiske rapporter (som ikke er enslydende), er et resultat af et polsk-russisk komplot mellem Donald Tusk og Vladimir Putin.

Protest mod obduktioner

Lørdag var der samlet andre end Kaczynski tilhængere foran præsidentpaladset. Under Kaczynski tale kom der nedsættende tilråb, og der blev råbt slogans med krav om gravfred. Det var repræsentanter fra organisationen Borgere i Polen (Obywatele RP) og andre grupper, der protesterede mod at de omkomne skal opgraves igen til ny obduktion, seks et halvt år efter ulykken. Politiet greb ind, og adskilte moddemonstranter fra Smolensk/PiS forsamlingen.

Smolensk arrangementet trækker normalt ikke mange mennesker, men denne gang var det anderledes efter at der er fornyet fokus på sagen. Og der er altid et stort opbud af politi og sikkerhedsfolk for at passe på Polens stærke mand. Lørdagen var ingen undtagelse. Der blev ikke registreret nogle alvorlige voldsepisoder.

Præsident obduceret af dansker

Foreløbig er liget af den afdøde præsident og hans hustru blev obduceret af to danske retsmediciner, der begyndte arbejdet den 14. november i år. To andre lig er også obduceret, i en proces der skal fortsætte frem til efteråret 2017.

LÆS OGSÅ
polennu.dk: To danskere med i obduktion af polsk præsident


Dansk tvivlsom uafhængig ekspert

Der er også et dansk islæt i den nye Smolensk kommission, der er nedsat af Polens kontroversielle forsvarsminister. Det er Glenn Jørgensen, en dansk ingeniør der er flyttet til Polen og blevet polsk statsborger på rekordtid. I lighed med Kaczynski tror han heller ikke på de officielle rapporter om årsagen til dødsulykken.

Smolensk sagen har stor symbolsk betydning i Polen, da dødsflyet var på vej til markeringen af Katyn-sagen i Smolensk, hvor russerne i 1940 henrettede cirka 22.500 højtstående polakker ved nakkeskud for at udslette den polske identitet.

LÆS OGSÅ
polennu.dk: Uvildig dansk Smolensk ekspert