Smolensk-efterladt: Det er ikke min mor

Anna_Walentynowicz_Martin_Bager_polennu

Der var mange der lagde blomster for Anna Walentynowicz, der hun omkom i Smolensk den 10. april 2010. Anna Walentynowicz var årsagen til, at strejken på skibsværftet i Gdansk, blev udløst den 14. august 1980. Foto: Martin Bager, polennu.dk.


WROCLAW: Efter obduktion nummer to, siger Anna Walentynowicz søn, at det ikke er hans mor der var begravet i Gdansk.


Janusz Walentynowicz, der er søn af Anna Walentynowicz som omkom ved flyulykken i Smolensk i 2010, siger, at det ikke er hans mor, der blev gravet op i mandags i Gdansk. Anna Walentynowicz var årsagen til at strejken på skibsværftet i Gdansk blev udløst den 14. august 1980.

LÆS MERE
solidarnosc.dk: Anna Walentynowicz

Anklagermyndighedens krav

Det er den militære anklagemyndighed i Warszawa, der har bedt om opgravningen.

Ikke min mor

– Den person jeg så i dag, er ikke den samme person, som jeg genkendte som min mor i Moskva, det var en helt anden, sagde Janusz Walentynowicz til Radio Wroclaw.

– Det er bare min opfattelse – lægernes udtalelser og resultaterne af undersøgelsen kommer senere, sagde han.

Sidst i Moskva

– Men jeg ved, hvad jeg så i Moskva, jeg kender min egen mor – og den person, jeg så på obduktionsbordet var bestemt ikke den person, jeg genkendte som min mor, siger Janusz Walentynowicz.

Mistanke om forveksling

Kravet om en ny undersøgelse, kommer efter mistanke om at resterne efter Anna Walentynowicz, er blevet ombyttet med Teresa Walewska-Przyjalkowska, der var aktiv i Katyn-organisationerne. Tirsdag blev de formodede rester efter Teresa Walewska-Przyjalkowska gravet op.

To obduktioner

Resterne af begge kvinder gennemgår yderligere to obduktionen. En foretages i Krakow, en anden i Wroclaw. Den militære anklager har meddelt, at den vil kræve flere opgravning af ofre for Smolensk ulykken, den 10. april 2010.