Smolensk offer graves op til ny obduktion

Liget_af_Lech_Kaczynski_fra_Smolensk_Katyn_til_Warszawa_Polen_polennu
Liget af præsident Lech Kaczynski kommer til Warszawa. Arkivfoto.

En tidligere vicestatsminister, der omkom i Smolensk, bliver nu gravet op til ny obduktion. På billedet ses præsident Lech Kaczynskis kiste i Warszawa, efter den tragiske ulykke den 10. april 2010, hvor præsidenten og 95 andre højtstående polakker omkom. Arkivfoto.


WARSZAWA: Resterne af en tidligere polsk vicestatsminister der omkom i Smolensk, graves nu op efter mistanke om, at obduktionen i Moskva var unøjagtig.


Et af ofrene for Smolensk ulykken den 10. april 2010, hvor præsidenten og 95 andre højtstående polakker omkom, bliver formentlig gravet op igen i næste uge, efter mistanke om at den første obduktion i Moskva ikke var præcis nok.

Tidligere vicestatsminister

Det er de jordiske rester af Przemyslaw Gosiewski, der var vicestatsminister for Lov og Retfærdighedspartiet (PiS)som nu ventes opgravet.

Krav fra enke

Det er politikerens enke, Beata Gosiewska, der har anmodet om opgravningen for flere måneder siden, og hun kræver nu, at opgravningen finder sted hurtigt. Hun siger til polsk tv, TVN 24, at hun har bedt en uvildig amerikansk ekspert om at gennemføre en ny obduktion.

Under pres

Beata Gosiewska argumentere med, at selv den afdødes højde, vægt og bygning ikke passede med virkeligheden, og at lægerne formentlig var under et stort politisk tidspres.

Skiftet mening

Den polske undersøgelseskommission har tidligere været modstandere af at indblande en amerikaner, med den forklaring, at der var sproglige barriere. Nu har myndighederne skiftet mening, formentlig efter pres fra Lov og Retfærdighedspartiet, der mener at den polske regering har været alt for ukritiske overfor Moskva i Smolensk sagen.