Smolensk-ulykken stadig uafklaret tre år efter

Smolensk_10_apr_2010_Lech_Kaczynski_Polen_præsident

Billede fra russisk tv om morgenen den 10. april 2010, da Polens præsident og 95 andre polakker omkom ved Smolensk, Rusland. Arkivfoto.


WARSZAWA: På tre-årsdagen for Smolensk ulykken, savner 52 procent af polakkerne stadig svar på, hvad der skete den 10. april 2010 i Rusland, da 96 højtstående polakker omkom.


Den 10. april er årsdagen for Smolensk-ulykken, der kostede den tidligere polske præsident Lech Kaczynski og 95 andre højtstående polakker livet. Om morgen i tæt tåge, kolliderede præsidentens fly med nogle trætoppe, og styrtede ned. Alle ombordværende omkom.

Hver anden uafklaret

52 procent af polakkerne savner stadig en forklaring på hvad der skete tidligt om morgenen for tre år siden i Smolensk, da polakkerne i præsidentens fly, var på vej til markeringen af 70-året for Katyn-mordene i Rusland, viser en undersøgelse.

Det er TVP der har gennemført undersøgelsen, i forbindelse med årsagen for ulykken. 34 procent af de adspurgte polakker, mener derimod, at årsagerne til styrtet allerede er belyst.

Forskellige konklusioner

En officiel russisk rapport fra december 2010 giver polske fejl skylden for ulykken, mens en rapport fra Polen, der udkom i juli 2011, også giver en del af skylden til de russiske medarbejdere i kontroltårnet i Smolensk militære lufthavn.

Sagen efterforskes fortsat af såvel de polske som de russiske myndigheder.

Vraget af præsidentens fly er stadig i Moskva, og Polens udenrigsminister har bedt EU om hjælp til at presse Rusland til at udlevere flyvraget til Polen.

Konspirations teorier

Jaroslaw Kaczynski, der er leder af oppositionspartiet Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) og tvillingebror til den afdøde præsident Lech Kaczynski, fremkommer fortsat med konspirationsteori om Smolensk-ulykken.

Eksplosion ombord

Til det højreorienterede tabloid-blad Gazeta Polska Codziennie, siger Kaczynski at der ”var en eksplosion i præsidentflyet” den 10. april 2010. Oppositionslederen har gentagne gange krævet en international undersøgelse, men det afvises af regeringen i Polen, og af Det Hvide Hus i Washington, der også har afvist andre teorier om ulykken end det som rapporterne fra Rusland og Polen beskriver.