Solcelle kors på polsk katolsk kirke

- Du skal passe på den skønhed vi har her på jorden, og vide hvordan du passer på den, så de næste generationer også kan nyde den. - Rent vand, luft, grønne omgivelser og dyr, vil gøre at vi kan overleve i millioner af år, siger den grønne præst. Privatfoto.

PLESZEW: Paven, klimaet og hensynet til el-regningen, har fået præsten til at udsmykke en kirkevæg med et 12 meter højt kors, der er lavet af solceller.

 


Mange ting går op i en højere enhed i Vor Frue kirke i den lille landsby Częstochowa, midt mellem Wroclaw, Warszawa og Poznan.

Præsten Krzysztof Guziałek har fået opsat et 12 meter højt kors på kirken, der er udformet af solceller. Han forklarer beslutningen med, at det er den korteste vej til at nedbringe elregningen i kirken. I samme udtalelser siger præsten også, at det er helt i tråd med pave Frans budskab om at hensynet til miljøet er et fælles ansvar.

– Vi ville spare på elregningen. Og så kom ideen om at lave et kors i solceller. Vi fandt ud af, at der kom mest sol på kirkens gavl, så der opsatte vi solcellerne, siger præsten til Polsat.

Solfangerne har været i drift siden december, og ventes at producere 5,2 kW elektricitet i sommermånederne.

Bysbørn glade for solcelle kors

Præsten siger, at kirkegængerne er tilfredse med det nye kors.

– De var glade for at spare penge på elregningen, og de synes at korset ser særligt smukt ud om aftenen og natten. Det er nemt at få øje på, selv på stor afstand, siger den grønne polske præst.

 

 

.