Solidarnosc kræver højere mindsteløn i Polen

  Piotr_Duda_Solidarnosc_formand_Polen

  Piotr Duda, der en ny formand for Solidarnosc, kræver nu, at den polske regering hæver mindstelønnen og stopper nedskæringerne idenfor den offentlige sektor.


  KATOWICE: Den nyvalgte fagforeningsleder for Solidarnosc, Piotr Duda, kræver nu, at den polske regering hæver mindstelønnen til 1.670 zloty om måneden.


  Solidarnosc-lederen Piotr Duda, der er nyvalgt som formand, krævede på et møde i organisationen i går, at regeringen hæver den lovbestemte mindsteløn i Polen til 1.670 zloty.

  Mindstelønnen i Polen var sidste år 1.386 zloty.

  Halv gennemsnitsløn

  Duda sagde også, at mindstelønnen altid bør være 50 procent af den gennemsnitlige løn i Polen, for dermed at sikre reallønnen. Duda er også imod ændringerne i det polske pensionssystem, nedskæringerne i den offentlige sektor, som Solidarnosc mener, vil øge den sociale ulighed og alligevel ikke være et effektivt værn mod en stor offentlig gæld.

  – De nationale råd [i Solidarnosc] er imod de såkaldte besparelser som regeringen gennemfører, og som vil uddybe de sociale forskelle. […] Det vil skabe kaos, mere krise og problemer med at få adgang til lægehjælp, dårlige postservice og stigende el-og varme priser, tordnede den populære Solidarnosc-leder Piotr Duda på Solidarnosc-landsmøde i Katowice.

  Folkeoprør

  Solidarnosc er i dag en vidt forgrenet fagforening, men kan ikke sammenlignes med Solidarnosc-begrebet fra 1980’erne. Den gang var der tale om et folkeoprør med 10 millioner ’medlemmer’, under dække af en såkaldt fagforening: Solidarnosc.

  I dag er Solidarnosc en traditionel fagbevægelse, som det også kendes fra Danmark. Redaktionen.