Sorte polske kvinder til abort-protest i København

Da Kaczynski-regeringen i 2016 forsøgt at afskaffe abort i Polen, blev forslaget trukket tilbage efter få dages omfattende strejker og protester, fra de såkaldte sorte kvinder. Dengang var der også sorte polske kvinder i Danmark der protesterede. Her er det udenfor Polens ambassade i Hellerup. Søndag klokken 15.00 er der demonstration på Rådhuspladsen. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.

KØBENHAVN: Polske kvinder – og mænd – i Danmark vil søndag gå i sort abort-protest på Rådhuspladsen i den danske hovedstad.


Det polske regimes manøvre med at forbyde abort mens corona-krisen er på sig højeste, har kaldt stærke følelser frem verden over. Der har været voldsomme demonstrationer og protester i de større polske byer, men også uden for landet grænser er der kritiske røster.

Søndag klokken 15.00

I mange lande har der lørdag været demonstrationer i protest over der nye polske abortforbud. Mange aktioner er planlagt til søndag, og det gælder også her i landet. Søndag vil der nemlig være demonstration på Rådhuspladsen i København. Det fremgår af et opslag på Facebook, som tre herboende polakker står bag. Lørdag aften havde 259 polakker tilmeldt sig protesten.

SE FACEBOOK OPSLAG OM DEMONSTRATION

Deltagerne opfordres til klæde sig i sort, også helst sort mundbind, medbringe sorte paraplyer og bøjler, som er blevet et symbol for de sorte polske kvinders kamp mod abortlovgivningen, skriver initiativtagerne.

Trak abortlov tilbage

I 2016 forsøgte Kaczynski-regimet sig også med at afskaffe abort, men det mislykkedes. Efter tre dages strejker og protester, blev loven kaldt tilbage. Nu har Kaczynski – i ly af corona-krisen – og i håb om at ingen kan eller vil demonstrere, så forsøgt igen. Denne gang med hjælp fra den forfatningsstridige forfatningsdomstol.

Alle der vil støtte de polske kvinders kamp for abort opfordres til at møde op søndag eftermiddag på Rådhuspladsen i København, oplyser arrangørerne.

Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer. På forhånd, tak.