Statsejede firmaer skal betale for polsk pr-kampagne

  beata_szydlo_polen_statsminister_jens_moerch_polennu

  Polens statsminister Beata Szydlo har fredag præsenteret en kampagne der skal sælge ideen om en udemokratisk retsreform til polakkerne og til de forundrede partnere i EU. De statsejede virksomheder i landet skal betale. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.


  WARSZAWA: Polens regering har iværksat en pr-kampagne for den kontroversielle retsreform, hvor af to af lovene nu er ramt af præsidentens veto. De statsejede virksomheder skal betale for kampagnen.


  Fredag præsenterede Polens statsminister Beata Szydlo en ny pr-kampagne under navnet: Retfærdighed.

  Kampagnen skal overbevise polakkerne om, at de retsreformer som regeringen ønsker gennemført, og som er ramt af veto af præsident Andrzej Duda, ikke er udemokratiske og at de er i fuld overensstemmelse med den polske befolknings ønsker.

  – Kampagnen skal vise folk, hvor dysfunktionelt det polske retsvæsen er, sagde statsministeren ved præsentationen.

  Falske informationer

  Szydlo sagde også ved lanceringen, at kampagnen er nødvendig for at imødegå forkerte informationer i medierne om at det polske retsvæsen er udemokratisk – og ikke mindst den megen omtale i udlandet, påpegede statsministeren.

  Sponsor dækning

  Det er en ny speciel national fond, hvor 17 statsejede virksomheder skal stå bag og finansiere den polske regerings egen politiske kampagne.

  EU kritik

  Initiativet er endnu en provokation overfor EU, der er ved at miste tålmodigheden med den polske ledelse. EU har rejst kritik af Polens ændringer i forfatningsdomstolen, ny lov om udskiftning af regionale og lokale dommere, problemerne omkring de frie medier, flygtningespørgsmålet, fældning af unik urskov i det østlige Polen. På en lang række områder er Polen i direkte konflikt med EU.

  Vil EU

  Selv om den polske ledelse har forsikret at man ønsker at forblive i EU, så overtræder landets regering igen og igen de aftaler, som Polen selv har forpligtet sig til at overholde. En konfrontationskurs der har gjort Polen meget upopulær hos landets traditionelle venner i Europa og USA, og som er en trussel mod fortsat polsk medlemsskab af EU.

  Dækker over strid

  Kampagnen er også et udtryk for et internt opgør i regeringspartiet Lov og Retfærdig (PiS) og partiets forhold til præsident Andrzej Duda, der er opstillet af PiS. I juli besluttede regering tre kontroversielle love i forbindelse med en retsreform, der fik polakkerne på gaderne i protest. Præsidenten nedlagte veto mod de to af lovene, og sagde dengang at han vil komme med to nye forslag indenfor to måneder. 88 procent af PiS-vælgerne støttede præsidentens veto.

  Præsidenten og regeringen er enige om, at der skal en reform af retsvæsenet til, men de er uenige om mange detaljer. Ikke mindst om kompetencerne i det nye lovsæt mellem landets justitsminister og præsidenten. Farcen i Polen fortsætter.