Statsminister: 20 procent forhøjelse af mindstelønnen

Mindstelønnen
Den polske regering vil forhøje mindstelønnen to gange næste år, svarende til en historisk stigning på 20 procent. Arkivfoto.

WARSZAWA: Polens statsminister Mateusz Morawiecki vil hæve mindstelønnen i Polen med 20 procent fra årsskiftet.


Polens regering har meddelt, at mindstelønnen hæves med 20 procent. Det betyder at mindstelønnen fra næste år stiger til 3.600 zloty. Det er en stigning på 590 zloty før skat, og den største stigning nogensinde.

Rent praktisk vil mindstelønnen stige med 480 zloty i januar, og yderligere 110 zloty i juli. Stigningen skal ses i sammenhæng med at inflationen var på 16,1 procent i seneste måned, og at inflationen ventes at stige yderligere i den kommende tid. Polen har den højeste inflation i 25 år.

Det skønnes at 3 millioner polakker får glæde af stigningen i mindstelønnen.

Stigning er den højeste i procent siden 2008, hvor mindstelønnen steg med 20,3 procent. Det er også første gang siden 1997, at mindstelønnen hæves mere end en gang på et år. Det kan regeringen gøre, når inflationen er højere end 5 procent.

Højere krav til mindstelønnen

Polske fagforeninger havde krævet en mindsteløn på 3.500 zloty i januar, stigende til 3.750 zloty i juli. Til gengæld er der ingen glæde hos arbejdsgiverorganisationerne, der mener at der er rigeligt med ekstraudgifter i forvejen til energi og andre prisstigninger, samtidig med at inflationen er historisk høj.

Ifølge økonomer hos den polske mBank, kan en stigning i mindstelønnen udgøre en stor risiko for et yderligere inflationspres, alt efter hvordan markederne reagerer.

I juni og juli var arbejdsløsheden i Polen den laveste siden 1990, da polakkerne fik friheden tilbage.

 

Flere nyheder fra Polen på dansk?

Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00.