Statsminister besøger gravsted for myrdet Solidarnosc-præst

  jerzy_popieluszko_30_år_ewa_kopacz_krans_begravelse

  Statsminister Ewa Kopacz lagde blomster og tændte lys ved Jerzy Popieluszkos grav søndag morgen i Skt. Stanislaus Kostki kirken i det nordlige Warszawa. Den populære Solidarnosc-præst blev brutalt myrdet af det hemmelige politi. Foto: Statsministeriet.


  WARSZAWA: I dag er det 30 år siden at den populære Solidarnosc-præst, Jerzy Popieluszko, blev myrdet. I morges lagde Ewa Kopacz en krans og tændte lys på hans gravsted.


  I dag er det 30 år siden, at den populære Solidarnosc-præst, Jerzy Popieluszko, blev bortført, gennembanket og brutalt myrdet af tre berusede officerer fra den kommunistiske sikkerhedstjeneste.

  Smidt i Wisla

  Den populære præst blev derefter smidt i Wisla, og fundet i et vandreservoir ved Wloclawek i den nordlige del af Warszawa.

  I morges lagde den polske statsminister Ewa Kopacz en krans ved hans grav.

  LÆS MERE
  Solidarnosc.dk: Præsten Jerzy Popieluszko

  Hverdags overgreb

  Bortførelser, tortur og drab var en del af hverdagen under kommunismen, men det var altid svært – om end umuligt – at udpege de ansvarlige. At det kunne ske denne gang, var fordi præstens livsvagt, der var elitesoldat og med da præsten blev bortført, sprang ud af bilen i høj fart og overlevede. Han kunne fortælle historien om, hvad der var sket med den populære præst. Sagen lagde et kæmpepres på det kommunistiske styre.

  Stor folkelig opstand

  To dage efter indrømmede myndighederne at det var folk fra det hemmelige politi der stod bag, men fralagde sig ansvaret ved at hævde, at det var ekstreme kommunister der handlede på egen hånd. Affæren betød, at general Jaruzelski personligt overtog kontrollen med Indenrigsministeriet, som de hemmelige mordere arbejde for.

  Dømt og frikendt

  De tre mordere: Grzegorz Piotrowski, Leszek Pekala og Waldemar Chmielewski blev dømt for mordet på præsten, men da de arbejdede på ordre fra det hemmelige politi (SB) fik de amnesti.

  Polakker til begravelse

  Til begravelsen den 3. november mødte cirka en millioner polakker op for at vise præsten den sidste respekt. Blandt deltagerne var også Lech Walesa, Solidarnosc første formand og modtager af Nobels Fredspris.

  Fader Popieluszko blev saligkåret i den katolske kirke i 2010 – et stort skridt på vejen til at blive helgen.

  Filmatiseret fire år efter

  Den polske mesterinstruktør, Agnieszka Holland, lavede fire år senere en film om præsten med Tim Roth i hovedrollen. Filmen hedder: At dræbe en Præst.