Statsminister: EU-problemer skyld i Polens situation

  polens_statsminister_100_dage_statsministeriet

  Polens statsminister Beata Szydlo modtog blomster i anledningen af de første 100 dage som regeringschef. Foto: Statsministeriet.


  WARSZAWA: Statsminister Beata Szydlo gør status efter 100 dage som regeringschef, og mener at det er interne EU-problemer der er skyld i Polens komplicerede internationale situation.


  Polens nye regering havde fredag siddet på magten i 100 dage, og statsminister Beata Szydlo har gjort status. Ifølge chefen har regeringen haft mange succeser, selv om der også er begået fejl.

  Børne program

  Szydlo fremhævede det såkaldte 500+ program, der giver børnefamilier 500 zloty om måneden fra barn nummer to, som en stor succes efter de første 100 dage. Formålet er at give polakkerne bedre forhold, så der kan fødes flere børn i Polen. Ordningen træder i kraft fra 1. april, og fattige børnefamilier kan også søge om 500 zloty for deres første barn.

  Interne EU problemer

  Polens statsminister indrømmede også, at der var begået fejl i løbet af de første 100 dage. Og her henviste regeringschefen ikke til klagerne og bekymringerne fra EU, FN, USA og Europarådet over reformer indenfor retsvæsenet, medierne og den offentlige forvaltning. På et spørgsmål fra Polsk Radio sagde statsminister Beata Szydlo, at interne EU-problemer er delvis skyld i Polens “komplicerede internationale situation”.

  Fejlen

  Men fejlen som regeringen har begået, er forslaget om en ny supermarkeds afgift, der skal belaste de udenlandske forretningskæder gennem en ny omsætningsafgift, sagde statsministeren. I lovarbejdet har man ikke taget højde for at der kunne være selvstændige forretningsdrivende polakker, der bare er franchising-tager for en international kæde.

  – Vi har lavet nogle fejl, som alle jo gør sagde statsministeren, og lovede at der i den kommende uge vil fremkomme et nyt lovforslag, der tilgodeser og friholder polske forretningsdrivende for afgiften.