Statsminister i Berlin om krise med Hviderusland

Hviderusland Polen
Også i nat var der grænseoverløbere fra Hviderusland og ind i Polen/EU. I dag er den polske statsminister til møde i Berlin om situationen langs grænsen. Foto: Polens grænsevagter.

WARSZAWA: Polens statsminister er i Berlin for at mødes med den tyske ledelse om konflikten ved grænsen til Hviderusland.


Polens statsminister Mateusz Morawiecki er i Berlin for at tale om konflikten med Hviderusland. Han mødes med den afgående kansler Angela Merkel og hendes afløser.

– Vi vil diskutere sikkerheden på NATO’s og EU’s østlige grænse. Vi ved ikke, hvad planer Kreml har, men vi skal forberede os på flere forskellige scenarier, sagde Morawiecki inden afrejsen til Tyskland.

Imens forværres situationen ved grænsen.

I nat har mere end 350 migranter forsøgt på at krydse grænsen til Polen fra Hviderusland. Sten og grene er blevet kastet mod de polske grænsevagter og soldater, mens der slap cirka 200 migranter ind i Polen. Samtidig forsøgte hviderussiske soldater at blinde de polske vagter med laserlys.

Det seneste døgn har 40 forfulgte hviderussere fået humanitært ophold i Polen, oplyser talskvinden for grænsevagterne, Anna Michalska.

Rusland opfordrer de europæiske lande til at genoverveje sanktionerne mod de hviderussiske luftfartsselskaber, sagde talskvinden for den russiske udenrigsminister Maria Zakharova på et pressemøde.

Polen har truet med at lukke jernbaneforbindelserne mellem Polen og Hviderusland, hvilken også er en vigtig transportkanal for vare til Rusland. Det vil ske, hvis ikke Hviderusland fjerner de næsten to tusinde flygtninge, der er hentet ind fra Mellemøsten og Afrika.

Polens forsvarsminister Mariusz Błaszczak deltager i dag i et møde mellem forsvarsministre i B9 Bukarest-gruppen (Bulgarien, Tjekkiet, Estland, Litauen, Letland, Polen, Rumænien, Slovakiet, Ungarn). Under mødet vil situationen i regionen og flygtningekrisen på den polsk-hviderussiske grænse blive diskuteret.

300 lastbiler holder i kø i Polen ved Koroszczyn grænseovergange, hvor der er syv timers ventetid for at komme ind i Hviderusland.

polennu.dk følger udviklingen.

Mere om polsk politik og frie medier på dansk? Støt polennu.dk! Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00