Statsminister i Bruxelles: Polen er stadig et u-land

Polens statsminister Mateusz Morawiecki mener, som mange andre polakker, at russerne lyver om hvad der skete under Anden Verdenskrig. Arkivfoto.

WARSZAWA: Statsminister Mateusz Morawiecki siger, at Polen stadig er et udviklingsland, og derfor kan han ikke acceptere nedskæringer på EU-budgettet for de kommende syv år.

 


EU-stats- og regeringscheferne kom ikke videre med en aftale om budgettet for perioden fra 2021 – 2027 efter møderne torsdag og fredag i Bruxelles. Forhandlingerne var på forhånd vanskelige efter briternes udtræden af EU. En kendsgerning der betyder, at der manglede 75 milliarder euro, inden forhandlingerne gik i gang.

Danmark sagde nej til Polen

En gruppe på 16 ud af de 27 EU-lande, anført af Polen, kræver højere bidrag til den fælles EU-kasse, mens blandt andet Danmark kræver at budgettet reduceres. Selv om der blev udarbejdet et kompromisforslag der var lavere end det oprindelige, så blev det afvist af Danmark, Østrig, Holland og Sverige.

Udenrigsminister i Danmark

Torsdag var Polens udenrigsminister Jacek Czaputowicz i Danmark, hvor han mødtes med sin danske kollega Jeppe Kofod og medlemmer af Folketinget. Men det har tydeligvis ikke haft nogen formildene effekt på den danske statsminister Mette Frederiksen.

Kun til demokratiske EU-lande

De fire lande kræver nemlig også, at udbetalinger af EU-midler i den nye budgetperiode kun kan ske til lande, der overholder retsstatens principper om tredelingen af magten og derunder uafhængige domstole. Det er en holdning der støtte af mange EU-lande, herunder også den største EU-bidragsyder; Tyskland.

Slut med penge til Polen

Hverken Polen eller Ungarn, vil altså få EU-penge fra 1. januar, medmindre Polens regering, skruer de nye såkaldte reformer indenfor retsområdet, tilbage. Det er et element fra EU-topmødet, der ikke er blevet omtalt meget i medierne, og slet ikke i de statskontrollerede polske medier. Her er det fortællingen om de fattige landes kamp mod de rige i EU, der tager overskrifterne.

Efter sammenbruddet sagde Polens statsminister Mateusz Morawiecki:

– Der er denne gruppe af rige lande (bl.a. Danmark), der ønsker at blive endnu mere rige, kan vi forstå. Men hvis de mener, at midlerne skal rettes mod de steder, hvor behovet er størst – så skulle de tage til Polen – til Centraleuropa, sagde Morawiecki.

– Polen er stadig et udviklingsland, og vi er nødt til at fastholde vores krav. Der er stadig mange udfordringer her i landet, så vi kunne ikke acceptere forslaget, sagde statsministeren.

Polens statsminister har ikke kommenteret kravet om, at kun lande der overholder EU-grundloven kan få EU-midler i den nye budgetperiode. Torsdag sagde Polens udenrigsminister Jacek Czaputowicz i København, at man ikke har tænkt sig at rulle reformerne tilbage. Udenrigsministeren mener, at Polen har svaret på hvad der er europæiske værdier, og ikke Bruxelles.