Statsminister i protest: Ikke samtykke til vold

Polens forfatningsdomstol har fastslået, at Polens forfatnings står over EU-lovgivningen og EU-domstolen. En afklaring som Polens statsminister har bedt om. Konflikten mellem Polen og EU tager til i styrke. Arkivfoto.

WARSZAWA: Polens statsminister er vred over, at Polen beskyldes for at acceptere vold, fordi landet vil ud af Istanbul-konventionen.


Meddelelsen om at Polen vil trække sig ud af Europarådets Istanbul-konvention, har givet reaktioner verden over. Konventionen har til formål at beskytte kvinder mod vold, trods bl.a. religiøse regler, og den polske ledelse er overrasket over, at mange tror at Polen nu vil tillade vold. Det afviser Polens statsminister Mateusz Morawiecki på det kraftigste.

– Denne skandaløse manipulation skal ud af den offentlige debat. Forebyggelse af indsatsen mod vold virker ikke, hvis der vælges ud fra ideologi fremfor reel handling. Og den risiko er der med Istanbul-konventionen, siger statsminister Morawiecki til gazeta.pl.

Sendt til domstol

Statsministeren vil også have afklaret om Istanbul-konventionen er i strid med den polske forfatning, som nogle hævder. Derfor har han nu bedt den særlige – og politisk udpegede forfatningsdomstol – om at udtale sig om sagen. Det er sket før. Da Polen tiltrådte konventionen, havde de relevante domstole godkendt den, og udtalt at den var i overensstemmelse med den polske forfatning.

Har du lyst til at læse mere? Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00  Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.