Statsminister: NATO topmøde var en succes

beata_nato

Polens statsminister Beata Szydlo var tilfreds med resultatet og afvikling af NATO topmødet i Warszawa fredag og lørdag. Foto: KPRM.


WARSZAWA: Polens statsminister Beata Szydlo betegner NATO topmødet i den polske hovedstad som en succes for Polen.


Der er stor tilfredshed i Polen med NATO topmødet, der netop er afsluttet i den polske hovedstad.

Roser fra partiformand

Søndag uddelte Polen stærke mand, formanden for regeringspartiet Lov og Retfærdighed Jaroslaw Kaczynski, roser til statsministeren, præsidenten og forsvarsministeren på grund af topmødets succes. Det til trods for, at Polen ikke fik sit ønske om permanente NATO baser i landet opfyldt.

LÆS OGSÅ
polennu.dk: ANALYSE: Vigtigste NATO topmøde i mange år

Historisk topmøde

På mandagens pressemøde sagde statsminister Beata Szydlo:

– Arrangementet vil gå over i historien som et topmøde, der har skabt et nyt kort over verden, når det gælder sikkerhed, sagde statsministeren.

Alle ønsker opfyldt

– Det har styrket Polens sikkerhed at NATO-styrker vil være til stede på polsk område. Alle vores forventninger til de strategiske beslutninger er blevet opfyldt, sagde Szydlo.

Den polske forsvarsminister Antoni Macierewicz sagde på samme måde, at NATO topmødet gav et resultat som polakkerne har ventet på i årtier.

Drømme resultat

– Set med polske øjne, er det et resultat vi har ventet på og drømt om siden Anden Verdenskrig, og vi kan nu endelig føle os trygge, sagde forsvarsministeren. Fra NATO’s side, er det første gang man prioritere den østlige grænses sikkerhed så højt, tilføjede ministeren.

Internationale styrker

NATO topmødet besluttede at oprette mobile enheder i Estland, Letland, Litauen og Polen med hver cirka et tusinde soldater og under ledelse af Tyskland, England, Canada og USA. Danmark sender cirka 200 soldater til Estland, hvor briterne har kommandoen.

2.000 journalister

NATO topmødet blev gennemført fredag og lørdag i Warszawa med deltagelse af stats og regeringsledere fra NATO-landene og fra lande der samarbejder med NATO. 2.000 journalister fra hele verden deltog i topmødet.