Statsminister roser politiets indsats ved EM-fodbold

Statsminister_Donald_Tusk_til_EM_2012_fodbold_i_Warszawa_polennu

Statsminister Donald Tusk, præsident Bronislaw Komorowski, Polens udenrigsminister Radek Sikorski, UEFA-chefen Platini og mange andre var på tilskuerrækkerne ved EM 2012 i fodbold i Warszawa mellem Polen og Rusland tirsdag aften. Foto: Maciej Smiarowski.


WARSZAWA: Polens statsminister Donald Tusk, roser politiets indsats op til EM-kampen mellem Polen og Rusland, og skælder ud på ballademagerne.


– Idioter der laver ballade bliver stoppet ved EM 2012 i fodbold, sagde Donald Tusk som reaktion på kampene mellem polske og russiske nationalister, før tirsdagens EM-fodbold kamp mellem Polen og Rusland.

180 anholdt

Før EM-kampen måtte polsk politi anholde 180 personer for vold og optøjer, de fleste af dem polakker, men der var også mange russere blandt de anholdte tirsdag aften. 12 blev kvæstet.

Russisk-polsk fordømmelse

Statsministeren roser samtidig politiets indsats, der gjorde at skaderne blev begrænset, og at uroen ikke bredte sig. Tusk skældte hovedsagligt ud på sine landsmænd, der i flere tilfælde umotiveret overfaldt russiske fodbold-fans, og det russiske fodbold forbund har fordømt optøjerne.

Ruslands Putin sendte sin særlige rådgiver til Warszawa allerede tirsdag aften, for at tale dunder til de russiske ballademagere.

Forebyggende indsats

Donald Tusk sagde på en pressekonference onsdag, at formålet med det massive politi-opbud på og uden for stadion under kampen, var at hindre, at optøjerne brød ud igen, og spredte sig til flere dele af byen. Politiet ser lige nu tv-optagelser, for at analysere optagelserne for at spore ballademagerne.

Tilbageholdes længst muligt

Donald Tusk sagde også, at de der blev anholdt tirsdag, vil blive i politiets varetægt så længe så muligt, så de kan holdes fra gaderne under resten af EM 2012 i fodbold, der slutter i Polen ved månedens udgan.

Ødelægger indtryk

Statsministeren, der selv er aktiv og habil fodboldspiller, talte dunder til de polakker der lavede ballade. Han synes det er hensynsløst, at ødelægge sporten og Polens image med vold og ballade, både indenfor og udenfor Polen, og dermed stjæle opmærksomheden fra en fin fodbold-turnering.

Kritik fra UEFA

Polen er blevet kritiseret, bl.a. af UEFA, for det store politiopbud der var på og uden for det nye stadion i Warszawa, tirsdag aften ved kampen mellem Rusland og Polen.

Meget politi

– Vi havde klare efterretninger fra politiet, at nogle russiske fans ville lave ballade efter kampen, sagde statsministeren.

– Jeg ved, at UEFA havde en anden mening, men vi er ansvarlige for mennesker i vores land, så derfor tog vi den beslutning, siger Donald Tusk der selv så kampen i Warszawa.